Wie zorgt er voor jou later?
‘Wie zorgt er voor jou later?’ Het is een opmerking die je – als je bewust kinderloos bent of nog twijfelt – vast al eens gehoord hebt. Heel zwart-wit gezien, is hun mening dus dat kinderen een goede oudedagsvoorziening zijn. Zij kunnen voor je zorgen als het allemaal wat minder gaat. Sommigen verwachten dat ook echt van hun kinderen onder de noemer ‘ik heb hun luier verschoond toen ze klein waren, dan kunnen ze dat nu bij mij doen’. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn nekharen gaan daar van overeind staan. Gelukkig kun je zo’n opmerking nu pareren zonder dat er een hele discussie volgt. Zeg je gewoon: ‘Wie er voor mij zorgt? Dat doet Zuster Jansen!’
Met zo’n opmerking kun je heel vervelende discussies voorkomen; zeker als zo’n opmerking in de familiare kring wordt gemaakt. Persoonlijk vind ik namelijk dat je niet van een kind kunt verwachten dat ze jou gaan verzorgen. Ze hebben hun eigen leven. Toen je ervoor koos – en het geluk had – om kinderen te krijgen, nam je die beslissing ook zelf. Het is dus ook hun goed recht om zelf over hun leven te kiezen. Een leven dat vaak al vol zit met gezin, werk en andere (sociale) verplichtingen. Waarschijnlijk willen ze wel voor je zorgen, maar hebben ze nu al moeite om alle ballen hoog te houden. Ja, dan kun je bewust kinderlozen egoïstisch noemen, maar is het kiezen voor kinderen als ‘oudedagsvoorziening’ – en dan overdrijf ik natuurlijk wel wat – dat dan niet?
Wie zorgt er voor mijn ouders? Ik woon niet om de hoek
Kijk ik naar mijn eigen situatie, dan verkeer ik denk ik in dezelfde situatie als veel leeftijdsgenoten: we wonen niet om de hoek bij onze ouders. Stel dat er iets aan de hand is, dan moet ik echt eerst twee uur rijden voor ik er ben. Ondersteuning bieden als het niet (meer) gaat, is dan bijna onmogelijk. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om weer thuis te gaan wonen en mantelzorger te zijn. Als je weet dat het einde heel snel nadert, doe je dat natuurlijk ook. Maar er zijn natuurlijk ook tal van situaties waarin gewoon veel zorg nodig is, maar waarbij iemand nog gewoon kan leven.
Moet ik dan alle mantelzorg aan mijn zusje overlaten, omdat zij wel in de buurt woont. Nee, dat vind ik écht niet kunnen. Zij zal sowieso al wat zwaarder belast worden als mijn ouders ‘achteruit’ gaan. Laten we daar nu nog maar niet aan denken, want het zijn vitale midden-zestigers. Aan de andere kant vind ik het wel een geruststellende gedachte dat ik nu weet dat Zuster Jansen er is. Dat ik op zo’n bedrijf beroep kan doen voor bijvoorbeeld particuliere 24-uurs zorg. Want het is natuurlijk ook nog maar de vraag of je vanuit de zorgverzekering ondersteuning krijgt; daar wordt ook nog vaak met het ‘traditionele oog’ gekeken.
24-uurs zorg in eigen huis
Daarnaast vind ik het een fijne gedachte dat ik mijn ouders niet naar een verpleeghuis ‘moet’ sturen in het geval ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat de zorg betreft. Dat ligt natuurlijk ook gewoon aan wat voor klachten zich voordoen. Zo zijn de professionele zorgverleners van Zuster Jansen gespecialiseerd in 24-uurs zorg bij Alzheimer of dementie. Maar je kunt ook kiezen voor 5-uurszorg, waarbij ze de mantelzorger even wat adem gunnen. Of de 12-uurs variant, waarbij ze zowel overdag kunnen komen of juist tijdens de nachten als slaapdienst, zodat de mantelzorger ook gewoon naar huis kan en even kan bijtanken in de vertrouwde omgeving. En ook palliatieve zorg aan huis is mogelijk.
Ik denk dat het altijd goed is om hierover na te denken. Hoe zie je het zelf later voor je. Iedereen gaat er maar vanuit dat een (bewust) kinderloze geen vangnet heeft, maar dat is natuurlijk onzin. Ik denk dat we ook allemaal wel een ouder kennen die geen contact heeft meer met zijn of haar kind(eren). En kinderlozen kunnen juist heel close zijn met neefjes of nichtjes, die zelfs als ze ouder zijn wel voor die oude tante of oom willen zorgen. Je weet niet hoe het loopt; volgens mij kun je nooit zeggen wie er voor jou zorgt later.
Zorgaanbod van de toekomst: voor singles en bewust kinderlozen
En daarom vind ik het goed om alle mogelijkheden de revue te laten passeren. Niet alleen voor je oude dag, maar ook voor nu. Het zorgaanbod richt zich nu nog op ouderen – er komt tenslotte ook een grijze golf aan met al die babyboomers die steeds ouder worden – maar ik ga er vanuit dat dit in de toekomst ook steeds meer toegespitst gaat worden op singles en bewust kinderlozen. De maatschappij is continu in beweging; ook op dit vlak.
Foto van oudere dame met zorghulp via Shutterstock.
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
november 25, 2019 /
Voor twijfelaars