Vondelingenkamers in Zeeland hebben het druk

Vondelingenkamers in de provincie Zeeland hebben het druk. Dat lees ik in het persbericht van NPO Radio 1 programma Kwesties. Afgelopen zondag sprak Marianne van den Anker onder andere over dit onderwerp vanuit Middelburg. Dit fragment wil ik graag met jullie delen. Aan de ene kant om aan te tonen wat er speelt in Nederland. En aan de andere kant als informatie voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn. In dat geval: weet dat er hulp is.

Vondelingenkamers

Zeeland heeft als enige provincie twee vondelingenkamers (een initiatief van Barbara Muller). Er is er zowel eentje in Goes, als in Middelburg. Ze hebben het druk. Veel ongewenst zwangere vrouwen gaan er naar toe voor advies. Ze durven er vaak niet openlijk over te praten. Volgens Stichting De Beschermde Wieg blijkt dat vrouwen die hulp zoeken met name te maken hebben met incest of met strenge religieuze omstandigheden of met extreme armoede. En dat is allemaal een groot taboe. Volgens bestuurslid Kitty Nusteling gaat het in Zeeland om grote aantallen.

Kindje afstaan

Hoe komt het dat er in Zeeland zo veel kwetsbare zwangeren zijn? Presentatrice Marianne van den Anker in gesprek met burgers en politiek. Ga voor het fragment over de Vondelingenkamers in Zeeland naar minuut 18.55, dan mis je niets. Kitty Nusteling vertelt dat er al veertig dames bij de Vondelingenkamers zijn geweest, die hun kind hebben afgestaan. Daarvan hebben ze in 39 gevallen ook de afstamminggevens. In dat geval kunnen vondelingen later contact opnemen met hun moeder (en eventueel vader). Nusteling geeft ook aan dat er moeders zijn die na het contact met Stichting De Beschermde Wieg er wel voor kiezen om zelf voor hun kindje te zorgen.

Rol van het geloof

Wat is de rol van het geloof in de noodzaak van deze vondelingenkamers? Een gedeelte van Zeeland staat tenslotte toch bekend als zeer conservatief. Kitty Nusteling legt uit dat vrouwen in eerste instantie contact met Stichting De Beschermde Wieg opnemen – iets dat 24 uur per dag kan – omdat ze zich schamen. “Eenderde van de vrouwen is bang voor een oordeel. Ik heb mij laten vertellen dat bij gereformeerde kerken nog een lijst bestaat waarop staat wat je niet mag doen. Ongehuwd zwanger raken staat daar bij.” Daar zijn niet alleen jonge meiden bang voor, maar ook vrouwen die gescheiden zijn en kinderen uit hun eerste huwelijk hebben. “Ze zijn bang dat ze verstoten worden uit de gemeenschap. En als ze al moeder zijn; dat dat ook geldt voor hun kinderen.”

Verstoten uit gemeenschap

Als Kitty Nusteling verder vertelt, schrik ik wel. Ze haalt het voorbeeld aan van een vrouw die heeft gekozen voor haar kindje. Haar familie wil niets meer met haar te maken hebben. De kortste route naar school is door de straat van de vrouw, maar haar familie fietst daar zelfs niet meer doorheen. Stichting De Beschermde Wieg begeleidt dan de moeder in hoe ze hier mee om kan gaan. Natuurlijk kun je ook bij je huisarts aankloppen.

Verborgen cijfers

Twee vondelingenkamers in een kleine provincie als Zeeland; het klinkt zo veel. Is dat anno 2019 nog nodig? Kitty Nusteling legt uit dat de kamers er juist voor zorgen dat ze vrouwen in een eerder stadium bereiken. Er zijn in al die jaren dan ook nog geen kinderen te vondeling gelegd. “We hopen dat vrouwen zo vrouw mogelijk komen. Zo kunnen ze goede medische controle krijgen tijdens de zwangerschap en een veilige bevalling.” De vrouwen vinden De Beschermde Wieg en de vondelingenkamers namelijk doordat ze Googlen op zaken als ‘hoe kan ik alleen bevallen’, ‘waar kan ik terecht’, maar ook vrouwen die zo depressief zijn dat ze overwegen om een einde aan hun leven te maken. Hoe vaak dat daadwerkelijk wordt gedaan, is volgens Kitty Nusteling het verborgen cijfer. “Je weet niet hoeveel vrouwen zelfmoord plegen, omdat ze ongewenst zwanger zijn. Je weet niet hoeveel vrouwen hun kindje verbergen. Voorheen werden in Nederland jaarlijks vier tot zes kinderen doof of levend gevonden; nu weten die vrouwen ons gelukkig te vinden.”

Het programma gaat nog dieper in op de rol van het geloof, waarbij er onder andere gediscussieerd wordt met voormalig politica Tineke Bulder, Professor in Law en gespecialiseerd in mensenrechten Barbara Oomen en predikant Wim Jansen. Klik hier om het hele programma te beluisteren; dit duurt een uurtje. Waarbij je vanaf minuut 18.58 het item hebt over de vondelingenkamers en ongewenste zwangerschappen in Zeeland.

Ben je ongewenst zwanger en op zoek naar meer informatie, klik dan hier.

Over Kwesties

Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatrice Marianne van den Anker reist elke zondagavond met de NPO Radio 1 bus af naar een andere provincie waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving. De uitzending duurt van 20.00 tot 21.00 uur.

Ook interessant:

Foto ongewenst zwangere vrouw van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 17, 2019 /