Zwangerschap na maagverkleining? Speciale zorg van levensbelang
Zwangerschap na maagverkleining? Speciale zorg is dan van levensbelang voor moeder en kind; hiervoor kun je terecht in een expertisecentrum. Een zwangerschap na obesitaschirurgie is namelijk niet vergelijkbaar met de gewone situatie; zo kunnen er complicaties ontstaan waardoor een extra operatie nodig is. Deze problemen worden veroorzaakt door druk in de buik vanwege de groeiende foetus en de dunne darm die plaatsmaakt voor de baarmoeder. Chirurgen en gynaecologen van Máxima Medisch Centrum (MMC) trekken nu aan de bel.
Dat een maagverkleining niet niks is, bewijst Desirée van Curvacious. Zij heeft de nodige blogs over gastric sleeve geschreven. Een behandeling waar zij niet zomaar voor heeft gekozen, zo blijkt uit de blogs. En dat geldt ook voor andere dames. Het is absoluut geen quick fix om flink af te vallen. Dit doe je alleen als het voor je gezondheid nodig is. Maagverkleinende chirurgie is namelijk bewezen effectief voor blijvend gewichtsverlies. Dit heeft dan ook al gauw een gunstig effect op de vruchtbaarheid. Het zijn dan ook steeds vaker jonge vrouwen met een kinderwens die een dergelijke ingreep ondergaan.
Gezamenlijke behandeling
“Bij buikpijn dient er bij deze patiëntengroep naast gynaecologische en verloskundige problemen ook gedacht te worden aan problemen gerelateerd aan de gastric bypass. Deze complicaties kunnen namelijk leiden tot grote risico’s voor moeder en kind”, aldus gynaecoloog Judith van Laar van het MMC. Vroege diagnostiek en behandeling door een team bestaande uit een bariatrisch chirurg, gynaecoloog, neonatoloog zijn dan ook van levensbelang. Gezamenlijk dragen zij zorg voor de moeder en het ongeboren kind en in het geval van vroeggeboorte eventuele behandeling op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU).
Complicatie tijdens zwangerschap
Bij zwangerschap na obesitaschirurgie is er namelijk een kans op het ontstaan van complicaties. “De gewijzigde anatomie in de buik in combinatie met veranderingen in het lichaam door de zwangerschap kunnen verdraaiingen van de darm, galstenen en bij de baby groeivertraging veroorzaken”, vertelt chirurg Wouter Leclercq. Een operatieve behandeling met bijbehorende risico’s kan dan nodig zijn. Zulke operaties worden zoveel mogelijk uitgesteld, maar dat kan niet altijd: “Niet elke operatie kan wachten tot na de bevalling. We houden bij de afweging rekening met de termijn van de zwangerschap en de noodzaak van de behandeling. Overleg met alle betrokken specialisten is dan belangrijk.”
Gespecialiseerd centrum
MMC is het enige ziekenhuis in Nederland met expertise op het gebied van zowel obesitaschirurgie als extreme vroeggeboorte. Volgens Leclercq betekent dat niet dat iedere zwangere met een maagverkleining hier gezien moet worden, tenzij het misgaat: “Het is van belang om deze groep zwangeren onder controle van een gynaecoloog te houden, het liefst in een centrum met ervaring met bariatrische chirurgie. Bij vermoeden op complicaties kan er overlegd worden, of doorgestuurd worden naar MMC.”
De bevindingen van het team worden deze week gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
augustus 8, 2018 /