Kun jij met je partner je twijfels bespreken? (+ tips voor gesprek)

Kun jij met je partner je twijfels bespreken? Gister vroeg ik natuurlijk of je partner weet dat je twijfelt. Vraag 5 gaat hier op door. Kun je het er samen ook over hebben? Ik weet zelf als geen ander hoe lastig het is. Zeker als je je eigen gevoel nog niet op een rijtje hebt. Ja, dan kan het zeker botsen of uitdraaien op een tranendal. 

Twijfels bespreken met partner

Vorig jaar vroeg ik in de Facebook-groep Twijfel over kinderwens: Kun jij met je partner je twijfels bespreken. Er kwamen toen 47 reacties binnen. Hoe het met de antwoorden zat? Ik zet ze op een rijtje:

  • 46%: Ja, we hebben hier fijne gesprekken over.
  • 25%: Ja, maar de gesprekken zijn (heel) pijnlijk.
  • 20%: Nee, ik vind het lastig om hier over te praten.
  • 6%: Nee, hij wil het er niet over hebben.
  • Overige: gaf aan geen partner te hebben

Heb jij je al ingeschreven voor de Twijfelmoeder-nieuwsbrief? (Verwacht geen ellelange mailtjes, maar gewoon een handig overzicht met relevante berichten.) Of check alle Twijfelmoeder-vragen.

Begripvolle gesprekken

Dat 46% van de vrouwen een fijn gesprek met haar partner kan hebben over haar kinderwenstwijfels is natuurlijk ontzettend fijn. Sterker: dat gun ik iedereen. En nee je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar het is wel belangrijk om begrip voor elkaars standpunt te blijven houden. Probeer je ook eens in de ander te verplaatsen. 

Pijnlijk: praten over (ontbrekende) kinderwens

Maar het kan ook heel moeilijk zijn, zoals een kwart aangeeft. Dat is ook mijn eigen ervaring. Mijn partner en ik konden het er wel over hebben, maar het was altijd erg pijnlijk. Er zijn dan ook veel tranen gelaten. Niet gek denk ik, want onze meningen lagen ver uit elkaar. Hij wilde het liefst jong vader worden; ik had geen flauw idee. Waar hij om zich heen hoorde over klapperende eierstokken en een tikkende biologische klok was er bij mij niets op te merken. 

Behoefte aan een gesprek met een (ervarings)deskundige; maak meteen een afspraak

Gesprekken met partner vermijden

Als gesprekken zo pittig zijn, dan begrijp ik dat je deze gaat vermijden. Ik zou dat wel uitspreken naar elkaar. Dat je aangeeft dat je het onderwerp even wil laten rusten, omdat de gesprekken alleen maar zorgen voor een hoop frustratie en onbegrip. Het is dan goed om ieder op eigen wijze uit te zoeken wat je wil. En ja, soms betekent dat ook dat je elkaar los moet laten. Dat is lastig, maar volgens mij werkt dat beter dan tegen beter weten bij elkaar blijven of zelfs dan maar overstag gaan en voor een kindje kiezen of juist bewust kinderloos te blijven, terwijl je niets liever dan een kind wil. 

Tips voor gesprek met je partner

Hoe je deze lastige gesprekken het beste kunt aangaan? Ik heb ChatGPT gevraagd naar tips om goed te communiceren over moeilijke onderwerpen. Die kwam met maar liefst tien tips terug! Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet. Lees daarnaast ook: Hebben twijfels over kinderwens invloed op je relatie? Mijn tips!

  1. Creëer een veilige ruimte – Zorg ervoor dat jullie je beide comfortabel voelen om te praten zonder oordeel of angst voor confrontatie. Kies een goed moment waarop jullie allebei rustig en beschikbaar zijn.
  2. Luister actief – Laat de ander volledig uitpraten voordat je reageert. Probeer niet meteen te bedenken wat je zelf wilt zeggen, maar focus op wat de ander voelt en bedoelt. Gebruik reacties zoals: ‘Ik begrijp dat je je zo voelt, omdat…’ of ‘Klopt het dat je bedoelt dat…’
  3. Gebruik “ik”-boodschappen – In plaats van te wijzen naar de ander, spreek vanuit jezelf. Zeg niet ‘Jij begrijpt mij nooit!’, maar ‘Ik voel me niet begrepen als…’
  4. Focus op het probleem, niet op de persoon – Val elkaar niet persoonlijk aan. Richt je op het onderwerp waar jullie het over hebben en vermijd beledigingen of generalisaties zoals ‘jij doet altijd…’ of ‘je bent nooit…’
  5. Erken het verschil in perspectief – Wees eerlijk over het feit dat jullie het misschien niet eens worden, en dat dat oké is. 
  6. Zoek naar gemeenschappelijke grond – Zelfs als jullie verschillen, is er vaak iets waar jullie het wél over eens kunnen zijn. Dat kan helpen om verbinding te behouden.
  7. Stel open vragen – Vraag door op de mening van de ander zonder oordeel. Denk dan aan ‘Kun je uitleggen waarom dit voor jou zo belangrijk is’ of ‘Wat zou voor jou een goede oplossing zijn?’
  8. Neem een pauze als het te emotioneel wordt – Als de discussie te fel wordt, pauzeer dan. 
  9. Blijf respectvol en empathisch – Probeer je in te leven in de gevoelens en behoeften van de ander, ook als je het niet met elkaar eens bent.
  10. Eindig positief – Sluit het gesprek af door elkaar te bedanken voor het delen van gevoelens en gedachten, zelfs als het moeilijk was. Dit helpt om de band te versterken.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 5, 2025 /