Makkelijke hapjes voor baby’s: zo begin je met vast voedsel

In de eerste maanden na de geboorte maakt je baby veel ontwikkelingen door. Het is een cliché, maar wat gaat de tijd snel! Voor je het weet mag je kleintje al beginnen met wennen aan vast voedsel. Dat gebeurt bij de meeste kindjes tussen de 4 en 6 maanden. In dit artikel geven we een aantal tips voor deze fase en makkelijke hapjes die je kunt geven.

Wanneer begin je met vast voedsel?

Als je kindje ongeveer vier maanden is, kun je beginnen met het geven van ander voedsel dan moedermelk of opvolgmelk. Je kunt natuurlijk altijd oefenen met de eerste hapjes geven en kijken hoe het bevalt. 

Maar wist je dat baby’s ook zelf signalen geven dat zij er klaar voor zijn? Je hoeft dus niet op de dag af bij vier maanden te starten. Voorbeelden van signalen zijn onder meer smakgeluidjes of meekijken als jij zelf iets eet.

Hoe geef je een hapje?

Sommige eerste hapjes kun je nog geven via de fles. Toch wordt over het algemeen aangeraden om baby’s aan vast voedsel te laten wennen met een bordje en lepel. Zo oefent je kleintje meteen met de fijne (mond)motoriek. Ook gaat eten dan minder snel, wat beter is voor het buikje. 

Naast je baby voeren met een lepel, kun je ook de Rapley-methode proberen. Voor het ene kind werkt dit heel goed en de ander moet er niks van hebben, dus probeer vooral of het wat voor jullie is. De methode houdt in dat je je kindje eten in handen geeft om te ontdekken. Het went dan aan de structuur, aan het happen en zelf eten. 

Makkelijke hapjes: babypap, groente en fruit

Er zijn allerlei opties als het gaat om de eerste hapjes van je kleintje. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met groente, babypap of fruit. Vaak is het beter om te beginnen met groente en niet met fruit, omdat groente een wat bittere smaak heeft waar kindjes lastiger aan wennen. Zijn ze eenmaal gewend aan zoet fruit, dan is het moeilijker om ze daarna nog groente voor te schotelen. 

  • Babypap – Is je kleintje vier maanden, dan kan je beginnen met het geven van wat babypap. Er zijn verschillende soorten pap die er meer of minder geschikt voor zijn. Om te beginnen is rijstebloempap de beste keuze: hier zitten de minste vezels in en is een goede start voor je baby om te wennen aan deze voedingsstof. Begin met enkele hapjes van deze pap tussen de melkvoedingen door. Zo leert je kind langzaamaan wennen aan andere voeding en een andere manier van eten. Na zes maanden kan je ook volkorenpap geven en na de eerste verjaardag kan je je dreumes ook wat havermoutpap geven.
  • Groentehapjes – Vanaf vier maanden kan je beginnen met gepureerde groentehapjes. Gaat dit goed, dan kan je langzaam opbouwen naar grovere structuren of zelfs stukjes in handen van je baby geven. Groenten die vaak gepureerd worden, zijn onder andere broccoli, bloemkool, pompoen en wortel. Je kunt deze gewoon koken, maar gestoomd behouden ze nog meer voedingsstoffen.
  • Fruithapjes – Lukt het om jouw kindje te laten wennen aan groentehapjes? Dan kan je ook beginnen met wat fruit. Denk bijvoorbeeld aan banaan, mango, peer of perzik. Veel baby’s vinden het zoete van fruit erg lekker, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn bij jouw kleine telg. Schrik dus niet als het even duurt voordat je kind zit te smullen van fruit. 

Verder opbouwen met vaste voeding

Oefenen met vast voedsel doe je in het begin met een paar lepeltjes per keer. Als dat goed gaat, kun je na een tijdje opbouwen. Naast grotere porties kun je ook experimenteren met meer verschillende ingrediënten, bijvoorbeeld wat doorbakken vis of vlees, aardappel of een mengsel van verschillende groenten en smaken. Zo bouw je langzaam maar zeker toe naar maaltijden die jullie samen als gezin eten!

Foto: Unsplash – photos/a-baby-sitting-at-a-table-with-a-plate-of-food-I8znclXnrQ4

Twijfel jij over je kinderwens?

december 11, 2024 /