Pano: De jacht op labels – diagnose ADHD en autisme stijgen

De jacht op labels, wordt vanavond door Pano onderzocht. Je ziet de aflevering vanavond – dinsdag 22 oktober 2024 – om 21.30 uur op VRT1 en VRT MAX. Sinds geruime tijd is er namelijk een toename in diagnoses van ontwikkelingsproblemen bij zowel kinderen als jongeren. Met name het aantal jongeren in het onderwijs met ADHD of een Autisme-diagnose stijgt enorm. Reden voor Pano om dit verder te onderzoeken.

Leestip: Deborah Reber: Wat als je kind ‘anders’ is?

Pano: De jacht op de labels

In Pano: De jacht op labels onderzoeken ze wie die diagnoses stel. En ze kijken ook op welke manier dat wordt gedaan. We zien wachtrijen bij centra die door de overheid gefinancierd worden: soms twee jaar of zelfs een volledige aanmeldingsstop. En er is de privésector waar ouders soms veel geld betalen voor een diagnose ADHD of autisme.

Kijk ook: Marokkaans & autisme: Loubna el Yandouzi maakt docu Aut There

Diagnose ADHD of autisme

Maar we stellen ook een uiteenlopende kwaliteit vast in die diagnosestelling. Reporters Lauwke Vandendriessche en Doruntina Islamaj – die deze Pano reportage hebben gemaakt – hebben een tiener van vijftien gevonden die zich op ADHD laat testen. Opmerkelijk genoeg zijn de uitkomsten zeer verschillend.

Meer… De Bovenkamer: Youtube serie over mentale problemen

Impact van een ‘label’

Ik ben erg benieuwd naar deze repo, want ik weet dat een ‘label’ veel impact op het leven kan hebben. Aan de ene kant heb je natuurlijk je eigen gevoel. Je weet hoe je in het leven staat en wat je kunt. Maar anderzijds ken je natuurlijk ook alle oordelen die er zijn over bijvoorbeeld ADHD en autisme problematiek. Met betrekking op een kinderwens moet je dan sterk in je schoenen blijven staan. Jij moet aanvoelen wat past bij jou en je leven. Daar sta je – in de meeste gevallen – natuurlijk ook niet alleen in; een kindje krijg je samen met je partner.

Pano: De jacht op de labels gemist?

Pano: De jacht op de labels is te kijken op dinsdagavond 22 oktober om 21.30 uur op VRT1 en VRT MAX. Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland (terug)kijkt. Andere kijktip: Waarom Wachten?

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 22, 2024 /