Wat niemand ziet: deze kinderen vertellen hun bijzondere verhaal

Op Ketnet kun je vanaf vandaag – woensdag 16 oktober – wekelijks kijken naar een indrukwekkend verhaal van een kind. De kinderen hebben allemaal iets meegemaakt waar ze zelf geen invloed op hadden. Van ouders die een niet alledaagse job hebben, het verlies van een broertje, leven in een pleeggezin tot een meisje met ouders die doof en slechthorend zijn. Interessant programma als je juist eens vanuit de ogen van een kind bepaalde situaties wilt bekijken.

Wat niemand ziet (gemist)

Wat niemand ziet is een programma van De Mensen voor Ketnet en is te zien vanaf woensdag 16 oktober op Ketnet en VRT MAX. Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland (terug)kijkt. Andere kijktip op VRT MAX: Waarom Wachten en Voorgoed Verpest.

Mama met MS

Lore (11) en Jolien (13) zijn twee zussen uit Brugge en doen heel veel dingen samen. Van Tiktoks maken en skeeleren tot paardrijden. Nog geen twee jaar geleden kregen ze te horen dat hun mama multiple sclerose, MS heeft. Een ongeneeslijke ziekte waarbij dat ze vaak moe is en steeds meer hulp nodig heeft in het dagelijks leven. Sinds toen proberen Lore en Jolien meer te helpen in het huishouden en ook meer te knuffelen met hun mama.

Lees ook: MS en een kinderwens? Jamecia liet ‘m varen

Wonen in vluchtelingenhotel

Mira is 10 en woont met haar zus en moeder in een hotel. Maar niet echt een hotel, maar een vluchtelingenhotel waar ze zitten omdat ze nog geen officiële papieren hebben om hier in België te mogen verblijven. Voor Mira is dat niet altijd even gemakkelijk. Er is geen plek om te spelen, er zijn veel verschillende mensen met een bijzondere achtergrond en er is heel veel onzekerheid. Maar… ondertussen proberen ze er het beste van te maken en een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Leven op de kermis

Nyna (12) en Lyah (10) zijn twee zussen uit Dilbeek. Daar is hun huis, maar eigenlijk zijn ze daar niet zo vaak. Hun ouders zijn kermiskramers en dus zijn ze bijna een heel jaar weg van huis omdat ze rondreizen door België met hun eetkramen voor op de kermis. De twee meiden voelen zich heel thuis op de kermis waar iedereen als een soort familie voelt. Soms missen ze een ‘normaal’ leven, maar ze zouden ook niet meer zonder de kermis kunnen. Slapen zonder de geluiden van de kermis is bijvoorbeeld moeilijker dan met lawaai om hen heen.

Broertje verdronken

Moses is 13 en woont afwisselend bij zijn vader en zijn moeder. Amper 3 jaar geleden verdronk zijn jongste broertje terwijl ze met alle kinderen samen aan het zwemmen waren. In één keer was alles anders. Moses mist nog altijd zijn jongste broertje Rinus, maar probeert het allemaal een plekje te geven. Dat doet hij door er steeds meer over te praten en om te zorgen voor plantjes. Want op die manier eert hij Rinus een beetje en vindt hij ondertussen ook troost.

Kijktip: Durf te vragen aan ouders van overleden kind

Wonen bij pleeggezin

Grino (11 jaar) is een fijne jongen uit Oudsbergen. Al op heel jonge leeftijd kwam Grino in de opvang terecht. Via Pleegzorg Vlaanderen kreeg Grino een nieuwe thuis bij Andy, Wendy en pleegbroer Zino. Contact met zijn biologische ouders heeft hij vrijwel niet en dat vindt hij nu prima zo. Zijn thuis en zijn familie is zijn pleeggezin.

Lees: Gijs Staverman is pleegvader | Hij maakt radio én podcast over pleegzorg

Mijn ouders zijn doof

Delphine is 12 en woont met haar ouders en zusje in Boom. Elk weekend leeft ze zich uit tijdens de musical-lessen waarbij ze alles leert van dansen, zingen en acteren. Niets bijzonders eigenlijk, maar Delphine haar papa is slechthorend en haar mama is volledig doof. Daardoor moet ze soms extra moeite doen om iets duidelijk te maken aan haar ouders en altijd met twee handen spreken. Maar soms kan ze ook heel luid en vals zingen want dat horen ze dan toch niet.

Gevlucht uit Afghanistan

Abu (12 jaar) en Omar (9 jaar) zijn twee broers die sinds hun zesde in België wonen. Hun papa is gevlucht uit Afghanistan waarbij ze meer dan drie maanden niet wisten hoe het met hem was. Na een jaar mochten zij ook naar België komen en wonen ze in Waasmunster. Soms is dat nog wat moeilijk, maar ze hebben vrienden en hopen ooit in een huis te wonen met iets meer ruimte en waar er geen zwart van het plafond en de muren komt.

Ouders zijn overleden

Noémie (12 jaar) en Eloïse (15 jaar) wonen nu bijna twee jaar bij hun voogden Muriel en Vincent in Grimbergen. Dat komt omdat hun mama vier jaar geleden zelf uit het leven stapte. Amper twee jaar later moesten ze hun papa afgeven na een slepende periode waarin er slokdarmkanker werd vastgesteld. Ze wonen nog altijd in het dorp waar ze opgroeiden waardoor hun sociaal leven nog altijd gewoon doorloopt zoals vroeger. Daar zijn ze heel blij mee en ze voelen zich thuis bij Muriel en Vincent. Die zullen nooit de plek innemen van hun eigen ouders, maar ze hebben een warm nest gevonden waar ze een thuis hebben.

Als kind naar New York verhuizen

Twee jaar geleden vertelden de ouders van Juliette (11 jaar) dat ze gingen verhuizen. Niet zomaar nog een andere stad, maar helemaal naar New York. Juliette was in shock want hoe ver was dat wel niet?! Ondertussen heeft ze wel een beetje haar plek gevonden en nieuwe vriendinnen gemaakt. Maar nog altijd mist ze het vonkje dat ze voelt wanneer ze terug in België is. En ook de smoskes, want die hebben ze in Amerika ook niet.

Kijktip: Camping Coppens seizoen 4: verhuizen voor de kinderen

Ouders zijn niet vaak thuis

Mathieu is 11 jaar, heeft een broertje Arthur en woont met zijn ouders in een deelgemeente van Bornem. De ouders van Mathieu hebben een bijzondere job. Zijn mama is kapitein aan wal en zijn papa is kapitein op een baggerschip. Dat wil vooral zeggen dat Mathieu zijn ouders niet vaak thuis zijn. Zijn papa is telkens zes weken weg van huis en daarna zes weken thuis. Voor Mathieu is dat niet altijd even gemakkelijk want hij mist zijn papa dan ongelooflijk hard.

Lees ook: Vrouwen die Varen met binnenvaartvlogger én mama Liana

Foto: Ketnet

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 16, 2024 /