Cha Chi Versaci zelf vader; te zien in aflevering over eenzaamheid

YouTuber Cha Chi Versaci is één van de geïnterviewden in het MAX Ouderenjournaal tegen Eenzaamheid. In de afleveringen zien we inspirerende en motiveren, maar ook confronterende levensverhalen van mensen uit heel Nederland. Waar je bij eenzaamheid misschien denkt aan ouderen komt dit ook veel bij kinderen en jongeren voor.

Cha Chi Versaci

In de eerste aflevering zagen we Arend – of te wel YouTuber Cha Chi Versaci. Hij helpt kinderen die zich eenzaam voelen door met hen op kamp te gaan. Ze leren trots op zichzelf te zijn en over hun gevoelens te praten. Zelf heeft hij ‘nooit een thuis’ gehad, liet hij eerder optekenen in LINDA. Zijn moeder werd mishandeld door zijn vader; de oom van Arend kwam vaak voor haar op en moest dat met de dood bekopen. De vader van Cha Chi Versaci heeft de oom van de YouTuber vermoord. “Ik heb zelf geen herinneringen meer aan mijn oom. Maar dat iemand zijn leven heeft opgeofferd voor mij, is iets wat ik mijn hele leven met mij meedraag”, zei hij in het hierboven gelinkte interview.

Cha Chi Versaci is vader

Inmiddels is Cha Chi Versaci zelf vader. Hij heeft begin december 2023 een zoontje gekregen. Op TikTok heeft hij een filmpje gedeeld dat voor zij die twijfelen, omdat ze een moeilijke kinder- of jeugdtijd hebben gehad, volgens mij heel herkenbaar is. Hij zegt: “Ik heb nooit een familie gehad. En ik dacht altijd ik wil geen kind, want ik kan de pijn dragen zonder familie. (…) Ik heb geen familie, maar mijn kind gaat wel een familie krijgen en dat zijn jullie.”

Ouderenjournaal tegen Eenzaamheid

Naast Cha Chi Versaci zien we in de eerste aflevering ook de 91-jarige groenteboer Dirk  draagt zijn steentje bij. In zijn winkeltje kopen buurtgenoten groente en fruit en maken ze een gezellig praatje. Postbodes en pakketbezorgers zijn ook belangrijk in de strijd tegen eenzaamheid, ze zijn de ogen en oren van de wijk. Met het project ‘Ik maak me zorgen’ van PostNL kunnen zij iets doen als ze denken dat er iets niet klopt. Samen zorgen ze voor een betere en gezondere gemeenschap. Aflevering 1 – donderdag 26 september om 16.35 uur bij MAX op NPO 1.

Kijk ook: Tieners tegen kwalen: wat leren ouderen en tieners van elkaar?

Ontmoeten van nieuwe mensen

Journalist Raounak Khaddari geeft tips voor het ontmoeten van nieuwe mensen en het maken van vrienden als je ergens nieuw komt wonen. Het opnemen van een student is voor sommige mensen een oplossing tegen eenzame avonden. De 18-jarige Maan vindt het fijn om niet alleen te wonen in een nieuwe stad, en dankzij hospita Theresa voelt het huis weer levendig. Wonen in een dorp heeft veel voordelen, maar als je ouder wordt, kan verhuizen moeilijk zijn. Daarom is het initiatief Een leven lang gelukkig in Grolloo ontstaan, zodat mensen van de wieg tot de dood in hun vertrouwde dorp kunnen blijven wonen. Aflevering 2 – vrijdag 27 september om 16.35 uur bij MAX op NPO 1.

Van supermarkt tot line-dance

Waar ontmoet je nieuwe vrienden? In de supermarkt! Fred en Erik, beiden in de zeventig, zochten het niet, maar raakten aan de praat en werden vrienden. Henny voelde zich eenzaam en moe door de overgang, totdat ze begon met line-dancen. Nu danst ze elke week met een groep vrouwen en maakt ze video’s zodat anderen thuis ook mee kunnen doen. Aflevering 3 – maandag 30 september om 16.35 uur bij MAX op NPO 1.

Van gelukswandeling tot Lief en Leedstraat

Kunstenaar Misja neemt ouderen uit verzorgingshuizen mee op een gelukswandeling, zodat ze anders naar hun omgeving leren kijken en zich weer jong voelen. In Bunschoten zitten dagelijks tien tot vijftien mannen op een bankje in het centrum. Hier bespreken ze politiek en het dagelijks leven, wat hen helpt te ontsnappen aan de stilte thuis. De gemeente heeft zelfs een afdakje geplaatst zodat ze het hele jaar door kunnen zitten. In elke buurt kan een ‘gangmaker’ aangemeld worden bij Abdel, waarna de straat wordt omgedoopt tot Lief en Leedstraat, waar buren elkaar helpen. Aflevering 4 – dinsdag 1 oktober om 16.35 uur bij MAX op NPO 1.

Initiatieven tegen eenzaamheid

Voor nieuwkomers die hun geboorteland moesten ontvluchten, kan Nederland een eenzame plek zijn. Een groep vrijwilligers helpt hen door samen te komen voor een ‘bakkie troost’ in de Koffiebus. Samen lezen brengt verbinding; daarom organiseert de Culturele Apotheek voorleesmiddagen voor mensen die niet goed kunnen lezen, slecht zien, eenzaam zijn, of gewoon graag luisteren. Praten over jezelf is niet nodig en iedereen is welkom. Als je weinig geld hebt, kun je je soms buitengesloten voelen, zoals bij Stella gebeurde. Ze weet hoe je in zo’n situatie kunt overleven en deelt graag haar tips. Aflevering 5 – woensdag 2 oktober om 16.35 uur bij MAX op NPO 1.

Foto: Pexels – /nl-nl/foto/man-zit-ingeschakeld-scherm-2736135/ – pexels-adrien-olichon-1257089-2736135.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

september 30, 2024 /