Docu Kind van de Tijd; over schaduwzijde buitenlandse adoptie

De documentaire Kind van de Tijd vertelt de aangrijpende schaduwzijde van buitenlandse adoptie aan de hand van het verhaal van de uit Indonesië geadopteerde Tim en zijn Nederlandse adoptievader Lex. Beiden blikken terug op Tims adoptie in de jaren zeventig. De EOdoc Kind van de Tijd kijk je vandaag – donderdag 26 september – om 22.15 uur bij de EO op NPO2. Een must see als je adoptie overweegt.

Documentaire Kind van de tijd

Regisseur Huibert van Wijk zet in de documentaire Kind van de Tijd zijn geadopteerde broer Tim en zijn vader Lex tegenover elkaar. Tim is geadopteerd uit Indonesië in de jaren zeventig. In wiens belang is interlandelijke adoptie eigenlijk? Zowel vader als zoon kijken anders terug op de adoptie. Als je het aan Tim vraagt, was het in ieder geval niet in zijn belang. EOdoc Kind van de Tijdschetst via een persoonlijke familiegeschiedenis een beeld van de internationale adoptiepolitiek vanaf de jaren ‘70 tot nu.

Interessant om hier over te lezen zijn ook: Vaderland en Niet geboren op mijn verjaardag.

Buitenlandse adoptie

Interlandelijke adoptie is al jaren een maatschappelijk heet hangijzer. Het werd in 2021 stilgelegd, na een vernietigend rapport van de commissie-Joustra over wereldwijde misstanden. De effecten van de schaduwzijde van de adoptie-industrie, die in de jaren zeventig begon, zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. In de EOdoc wordt de tegenstrijdigheid van deze vorm van ontwikkelingshulp belicht door de persoonlijke lens van Tim, Lex en Huibert.

Gevoelens bij adoptie; ook van adoptievader

Met archiefbeelden, interviews, en een reis naar Indonesië reconstrueert regisseur Huibert van Wijk hoe de adoptie en de jeugd van zijn geadopteerde broer Tim tot stand kwam en wat voor effect dat had op het gezin. Na zijn adoptie vond Tim het namelijk moeilijk om te aarden in Nederland. Hij zet zich hard af tegen zijn Nederlandse adoptievader Lex. Ook adoptievader Lex worstelt met hetgeen dat hij ooit zo goed bedoelde, nu het adoptieproces in een ander daglicht is komen te staan. De filmmaker brengt zijn vader en zijn adoptiebroer samen in een serie familieopstellingen, waardoor zij zich in elkaars perspectief kunnen verplaatsen.

Lees ook: Gedwongen om kindje ter adoptie af te staan.

Gevoelens bespreekbaar maken

De EO documentaire Kind van de Tijd is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Documentaire. De omroep benadrukt dat het goed is om thema’s uit het koloniale verleden kritisch te bekijken. EOdoc Hoofdredacteur Margit Balogh zegt: “Ik hoop met deze EOdoc de pijn, woede en het verdriet –wat vaak in families onbesproken is gebleven- juist nu wél bespreekbaar te maken.”

Overweeg je adoptie?

Overweeg je adoptie om zo toch je kinderwens te vervullen als dit op natuurlijke wijze niet gaat? Ik denk dat het dan goed is om je echt in dit onderwerp te verdiepen door bijvoorbeeld deze documentaire te kijken. Aan het begin van het artikel tipte ik natuurlijk al een aantal boeken, maar ik denk ook aan de tv-serie De afhaalchinees.

Kind van de Tijd gemist?

EOdoc Kind van de Tijd is donderdag 26 september om 22.15 uur te zien bij de EO op NPO 2. Je kijkt ‘m terug via NPO Start en NPO Plus. Woon je nu niet in Nederland, dan lees je in dit uitgebreide artikel hoe terugkijken toch mogelijk is.

Foto: EO | Rinkel Docs.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 26, 2024 /