Actrice Eva van der Gucht heeft bewust geen kinderen

Actrice Eva van der Gucht – die op dit moment te zien is als moeder in De Eerste Keer en Oogappels – heeft zelf bewust geen kinderen. Begin 2024 gaf de 46-jarige actrice aan dat ze meer begrip wil rondom de keuze om geen kinderen te krijgen. Dit vertelde ze in een interview met De Telegraaf. Moederrollen vertolkt ze graag, maar Eva van der Gucht heeft zelf nooit de behoefte gehad een gezin te stichten.

Eva van der Gucht bewust kinderloos

In het interview met De Telegraaf vertelt de actrice dat haar man Domenico en zij bewust kinderloos zijn. “Ik heb mezelf op een gegeven moment de vraag gesteld: wat voor leven wil ik, en is dat een leven met of zonder kinderen? Voor mij was het al snel duidelijk dat ik ze zelf niet wilde, al vind ik kinderen hartstikke leuk. Ik ga zelfs met vrienden met kinderen op vakantie. Gelukkig dacht Domenico er hetzelfde over, want anders moet je op een bepaald moment harde keuzes gaan maken.”

Eva van der Gucht heeft geen kinderen

Dat Eva van der Gucht geen kinderen heeft, daar vinden anderen wel wat van… Het valt daarbij op dat we haar natuurlijk wel vaak in moederrollen zien, zoals in Oogappels en in De Eerste Keer. “Zeker toen we net getrouwd waren, hoorde ik zo vaak: ‘En wanneer komen de kinderen?’ Domenico kreeg die vraag nooit”, vertelt Eva. Een oordeel over de keuze van anderen heeft ze niet. Een boodschap waar ik met Twijfelmoeder helemaal achtersta. Zij zegt in het interview: “Het is allemáál goed: wil je zes kinderen, fantastisch. Wil je er géén, ook super, het is jouw lijf en jouw leven. We moeten uit die stroop van oude gedachtes komen.”

Ze twijfelde even…

In Libelle vertelde Eva van der Gucht eerder, dat ze wel even heeft getwijfeld aan haar ontbrekende kinderwens. Het was toen haar allerbeste vriendin moeder werd. “Ik moest heel erg huilen en zei tegen Domenico: Dit gaan wij dus nooit meemaken.” Ze ging twijfelen, omdat ze nieuwsgierig werd naar hoe een kind van haar en haar man eruit zou zien.

Cultuurverandering

De actrice vertelt dat je de vragen naar je (ontbrekende) kinderwens irritant kan vinden, maar dat het ‘vooral iets zegt over de wereld waarin wij leven.’ “Over de mensen die het blijkbaar gek vinden dat je bewust kiest voor kinderloosheid. Of die daar een oordeel aan hangen: het zal wel niet lukken, of: dan zal ze kinderen wel niet leuk vinden.” Wel ziet ze in de loop der jaren verandering. Maar er is nog een weg te gaan. “Het duurt denk ik nog wel even voordat het echt geaccepteerd is, net als bij elke andere culturele verandering”, zegt ze. “Ik merk wel dat het niet meer zo vanzelfsprekend is dat iedereen maar kinderen krijgt, of überhaupt een relatie heeft, zeker niet in Amsterdam, waar ik woon.”

De Eerste Keer

Eva van der Gucht is als moeder op dit moment te zien in de sketch-serie De Eerste Keer. In de achtdelige serie volgen we de kinderen uit verschillende gezinnen, met ouders die ze zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op deze nieuwe ervaringen. Dat levert ongemakkelijke, maar ook hilarische situaties op. Je leest er hier meer over: Tv-serie De eerste keer met sketches over kids en hun ouders.

Foto: De Eerste Keer / KRO-NCRV

Twijfel jij over je kinderwens?

september 2, 2024 /