Jamie Reuter: Had dan nee gezegd – NPO docu over verkrachting

3FM DJ Jamie Reuter heeft de documentaire Had dan nee gezegd gemaakt over de pijnlijke grens tussen plezier en grensoverschrijdend gedrag. Waarom is consent vragen moeilijk? En hoe komt het dat Jamie Reuter en veel andere vrouwen na een verkrachting het gevoel hebben dat ze het ‘over zichzelf hebben afgeroepen’. Je ziet het vanavond – 3 april – om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO3. Terugkijken kan via NPO Start.

Ik deel deze documentaire tip op Twijfelmoeder, omdat grensoverschrijdend gedrag en/of een verkrachting ook veel invloed op jouw leven (en daar uit volgend misschien zelfs op de keuze om wel of geen moeder te worden) hebben.

Jamie Reuter (3FM)

3FM DJ Jamie Reuter heeft in het dagelijks leven best een grote bek, toch maakt ze twee keer mee dat iemand in bed flink over haar grenzen gaat. Ja, ze had hem zelf mee naar huis genomen, omdat hij wel leuk leek. Maar eenmaal in haar safe space ging hij over al haar grenzen heen. Jamie wist niet goed wat haar overkwam en baalt ervan dat ze blijkbaar bevriest in een angstige situatie. Hoe kan het dat ze hem door laat gaan, terwijl ze hem gewoon van zich af had kunnen duwen? Het stemmetje in haar hoofd blijft zeggen dat het haar eigen schuld is. Want hoe moeilijk is het nou? Had dan nee gezegd!

Recent ook op tv: Blauwe ballen en andere verkrachtingsmythes (van Sunny Bergman)

Jamie Reuter: Had dan nee gezegd

Door die gedachte duurde het heel lang voordat ze kon toegeven dat het een verkrachting was. In de documentaire Had dan nee gezegd ontrafelt Jamie Reuter haar sluimerende schuldgevoel en wat er nu eigenlijk zo moeilijk is aan consent vragen? In gesprekken met therapeuten, mannen, haar vriendinnen en met lotgenoten ontdekt de 3FM DJ dat veel andere verkrachte vrouwen ook het gevoel hebben dat ze het ‘over zichzelf hebben afgeroepen’. 

Docu Had dan nee gezegd

In de docu Had dan nee gezegd maakt Jamie Reuter de kijker deelgenoot van haar zoektocht naar hoe ze om moet gaan met deze situatie. Ze voelde zich steeds slechter, sliep niet meer en kreeg paniekaanvallen. Ook op haar werk merkte ze dat haar leven volledig door dit gevoel werd beheerst. Hoe kun je zo’n groot probleem oplossen en verder gaan met je leven? 3 FM DJ Jamie Reuter gaat in gesprek met een psycholoog, probeert EMDR-therapie en keert met behulp van een imaginatieoefening terug naar de nare herinnering.

Lees ook: Seksueel misbruik zorgt voor twijfels over kinderwens

Jamie Reuter geeft zichzelf niet meer de schuld van verkrachting

Jamie Reuter vertelt in het persbericht van BNNVARA: “Doordat ik er echt in heb moeten duiken, experts me hebben geholpen en ik met mensen heb gesproken die deze ervaring delen heb ik de situatie beter een plek kunnen geven. Ik leerde om het bespreekbaar te maken met mijn omgeving, iets wat eerst niet gebeurde, dat gaf me ontzettend veel rust. Het grootste cadeau is wel dat ik mezelf niet meer de schuld geef. Als de documentaire één iemand helpt om een situatie veiliger te maken, voor zichzelf of voor een ander, dan is dat een enorme winst. Maar ik hoop natuurlijk dat het veel meer mensen helpt om meer te communiceren voor en tijdens de seks.”

Verkrachting gebeurt vaak op ‘geniepige manier’

Ook spreekt Jamie Reuter spreekt met haar vriendinnen over wat er gebeurd is en vraagt hoe zij zich veilig voelen bij mannen. Wanneer is iets een verkrachting? Hoe kun je op een goede manier consent vragen als je bedpartner aangeeft zulke vragen ‘niet geil’ te vinden? En kun je überhaupt wel een grens aangeven als je ligt te slapen? Uit het gesprek blijkt dat veel van haar vriendinnen soortgelijke ervaringen hebben. Bij verkrachting denken mensen vaak aan iets waarbij je met veel geweld van je fiets wordt getrokken en de bosjes in wordt gesleurd, terwijl het vaker op een veel geniepigere manier gebeurt en het dus eigenlijk iedereen kan overkomen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks ongeveer de helft van de jonge vrouwen weleens een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt. Dat varieert van ongewenst seksuele opmerkingen tot verkrachting met geweld. Veel vrouwen schamen zich ervoor en voelen zich schuldig omdat ze denken dat ze het zelf hebben uitgelokt.

Victim blaming

Helaas wordt dat door de omgeving vaak ook zo gezien, in zo’n geval is er sprake van victim blaming. Schuld en schaamte maakt dat erover praten moeilijk is en dat veel mensen er daardoor zelf mee blijven rondlopen. Ook bij Jamie Reuter is er thuis nooit meer over gesproken en ze merkt dat dat haar misschien nog wel meer pijn heeft gedaan dan de situatie zelf. Ze gaat met de mensen in haar omgeving in gesprek om erachter te komen waarom ze het er eigenlijk nooit meer over hebben gehad. 

NPO docu Had dan nee gezegd gemist?

De NPO docu Had dan nee gezegd van Jamie Reuter (een coproductie van Nozem Films en BNNVARA) is te kijken op donderdag 3 april om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3. De NPO doc is ook terug te kijken via NPO Start mocht je ‘m gemist hebben. Wil je dit vanuit België of een ander land (dan Nederland) doen, gebruik dan een VPN. Hier de uitleg over kijken buiten Nederland. Je kunt via deze weg ook terugkijken naar bijvoorbeeld Dit is de kwestie (met tal van afleveringen, die je ook aan het denken zetten).

Foto: BNNVARA

Twijfel jij over je kinderwens?

april 3, 2025 /