Factcheckers: risico’s foto’s en video’s delen van kinderen online

Welk risico lopen ouders door op sociale media informatie te delen over hun kinderen? Dat zoekt Thomas Vanderveken uit in Factcheckers in de aflevering van dinsdag 8 april om 20.45 uur op VRT1 en VRT MAX. Hoe onschuldig is de sharenting hype eigenlijk? Sta je daar wel eens bij stil?

Factcheckers over Sharenting

Factcheckers gaat dus dieper in op de risico’s van sharenting. Sharenting is een samensmelting van de Engelse woorden ‘share’ en ‘parenting’. Het gaat over ouders die foto’s, filmpjes en uitspraken van hun kinderen posten op sociale media. Op deze manier kunnen vrienden en familie via internet alles volgen over hun kinderen. Ik schreef er jaren geleden (in 2017) al deze blog over: Sharenting: ouders plaatsen voortdurend van alles over kids op social media.

Ouders delen foto’s en video’s kinderen online

Iedereen met kinderen heeft waarschijnlijk al wel eens aan sharenting gedaan. Uit liefde of trots tonen we graag die ene schattige foto of die ene grappige video. En vaak staan we er niet bij stil hoe die beelden door anderen kunnen worden bekeken en geïnterpreteerd. En precies daar zou het gevaar in schuilen.

Risico’s van sharenting

Want eens een foto of filmpje gedeeld is, heb je zelf geen controle meer over wat er met je post gebeurt. In de Verenigde Staten heeft het al geleid tot oplichting en afpersing. Om mensen meer bewust te maken van de mogelijke risico’s van sharenting, trekt Thomas op onderzoek uit. Hij ontdekt een verrassende post van Britt Van Marsenille – die zelf ook mama is – en zoekt uit hoe gemakkelijk beeldmateriaal te manipuleren valt. En daarvoor maakt hij van Jan en Britt zijn slachtoffer. Britt komt letterlijk in haar blootje te staan. Samen met Britt maakt Thomas ook een campagnefilmpje waarin ze beelden manipuleren van de sociale media van Peter Van de Veire, Hannes Coudenys en Lieve Vandenweghe.

Voorzichtig met delen informatie kinderen online

Thomas Vanderveken vertelt: “Het blijft griezelig om te zien hoe simpel het is om beelden te veranderen. Een eenvoudige vakantiefoto volstaat al om er een identiteitskaart mee te vervalsen. Ik ben de laatste om te zeggen wat mensen wel en niet mogen posten, maar na deze reportage weet ik nu wel dat je maar beter wat voorzichtig kan zijn. We geven ook enkele tips hoe je een beetje veiliger aan sharenting kan doen.”

Factcheckers over sharenting gemist?

Deze aflevering van Factcheckers kijk je op dinsdag 8 april om 20.45 uur op VRT1. Daarnaast kun je ‘m terugkijken op VRT MAX. Kom je niet uit België? Hier lees je hoe je VRT MAX in Nederland gebruiken kunt. Je kunt dan ook de aflevering terugkijken over de invloed van schermgebruik op de taalontwikkeling van kleuters.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 8, 2025 /