Voedingstekorten bij kinderen? Zo vaak komt het voor…

Een evenwichtige voeding is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Maar ondanks dat we in een welvarend land wonen, zien we verontrustende cijfers:

  • “95% van de kinderen eet niet de aanbevolen hoeveelheid groente” (2024, Universiteit Wageningen & Research)
  • “2 op de 3 kinderen heeft een vitamine D tekort” (2024, Van der Walle)
  • “60% van de kinderen eet te weinig groente, 55% eet te weinig fruit” (2017, RIVM/CBS)

We kennen het advies: elke dag 2 ons groenten, 2 stuks fruit, 3 keer per week verse vis… maar in de praktijk komt de meerderheid van de kinderen niet eens in de buurt. Dit resulteert in voedingstekorten bij kinderen.

Tekort aan vitaminen

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een verstoorde botgroei en rachitis, een aandoening die zorgt voor zwakke en misvormde botten. Vitamine A-tekort kan leiden tot nachtblindheid en een verzwakt immuunsysteem, waardoor kinderen vatbaarder worden voor infecties. Een gebrek aan B-vitaminen, zoals B12 en foliumzuur, kan leiden tot bloedarmoede en neurologische problemen.

Tekort aan mineralen

Mineralen zijn onmisbaar voor tal van lichaamsprocessen, zoals botontwikkeling, spierfunctie en het zenuwstelsel. Een tekort aan ijzer is een van de meest voorkomende voedingstekorten bij kinderen en kan bloedarmoede veroorzaken, wat leidt tot vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderd leervermogen. Een tekort aan calcium kan resulteren in zwakke botten en een verhoogd risico op botbreuken. Jodiumtekort kan een negatieve invloed hebben op de schildklierfunctie en de cognitieve ontwikkeling van een kind.

Tekort aan eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en essentieel voor de groei, spieropbouw en celherstel. Kinderen die onvoldoende eiwitten binnenkrijgen, kunnen groeiachterstanden ontwikkelen, een verzwakt immuunsysteem krijgen en minder spiermassa opbouwen.

Tekort aan vezels

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van darmproblemen zoals obstipatie. Kinderen die onvoldoende vezels binnenkrijgen, kunnen last krijgen van een trage stoelgang en buikpijn. Daarnaast helpen vezels bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en dragen ze bij aan een gezond cholesterolgehalte.

Tips om voedingstekorten bij kinderen te voorkomen

We zetten zes tips voor je op een rijtje om voedingstekorten te voorkomen:

  1. Maak het aantrekkelijk – Kinderen eten met hun ogen, dus presenteer groenten en fruit als een kleurrijk feest op hun bord. Combineer wortels, paprika, blauwe bessen en druiven om een regenboogmaaltijd te maken. Geef het een speelse naam zoals “superheldensnack” of “elfenhapjes” – zo lijkt gezond eten ineens een avontuur!
  2. Verstop het slim – Soms is een beetje creativiteit nodig. Verwerk geraspte courgette in pannenkoeken, meng bloemkool door de aardappelpuree of voeg spinazie toe aan een smoothie met banaan en aardbeien. Op deze manier krijgen ze ongemerkt extra vitaminen binnen, zonder dat ze het doorhebben.
  3. Laat ze meehelpen – Kinderen vinden het fantastisch om in de keuken bezig te zijn. Laat ze groenten wassen, fruit snijden met een kindvriendelijk mes of hun eigen gezonde pizza samenstellen. Door zelf iets te bereiden, zullen ze het sneller willen proeven – en dat betekent minder strijd aan tafel!
  4. Maak er een spelletje van – Zet hun competitiedrang in: “Wie eet de meeste worteltjes?” of “Wie kan het snelst een mandarijn pellen?” Een stickerkaart kan ook motiverend werken – bij een volle kaart volgt een kleine beloning zoals een uitje of een leuk cadeautje.
  5. Geef zelf het goede voorbeeld – Als jij chips eet terwijl je kind komkommer moet proberen, is de kans klein dat het werkt. Laat zien hoe lekker en normaal gezond eten is door zelf met plezier groente en fruit te eten. Enthousiasme werkt aanstekelijk!
  6. Houd het relaxed – Dwingen heeft vaak een averechts effect. Geef je kind in plaats daarvan keuzes: “Wil je broccoli of worteltjes bij het eten?” Zo voelen ze zich betrokken en ervaren ze controle over hun eigen maaltijd – en wie weet kiezen ze zelfs voor allebei!

Extra voedingsstoffen geven via Kindershake

Natuurlijk leer je als ouder je kind om normaal en gezond te eten. Maar uit de onderzoeken blijkt dat het bijna nooit lukt om voldoende binnen te krijgen via normale voeding. Veel ouders kampen bijvoorbeeld met kinderen die nauwelijks groenten lusten, heel weinig eten, of ‘s ochtends geen trek hebben. Het is vrij normaal dat kinderen door een fase gaan van “moeilijke” of “lastige” eter.

Kindershake

Als je bovenstaande trucjes al hebt geprobeerd, en je zoekt een aanvulling om extra voedingsstoffen te geven, dan kan je denken aan vitaminenpilletjes. Maar er zijn ook meer complete aanvullingen zoals Kindershake. Daarmee krijgt jouw kind niet alleen extra vitaminen en mineralen binnen, maar ook extra vezels, eiwitten en essentiële vetzuren. Kindershake is bedoeld als voedzaam extraatje, naast de normale voeding. De meeste ouders geven Kindershake bij het ontbijt, na school of als toetje. Het is ook populair als voeding voor actieve kinderen die veel sporten.

Foto: Pexels – /nl-nl/foto/vrouw-mevrouw-eten-dineren-8657212/ – pexels-ron-lach-8657212.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 19, 2025 /