Mijn jeugdrechter: bijzondere verhaal van zeven jongeren
Ken je het programma Mijn jeugdrechter al? Sinds woensdag 26 maart 2025 kun je dit wekelijks om 21.20 uur kijken op VRT Canvas en VRT MAX. In dit programma gaat Phara de Aguirre met jongvolwassenen – die ooit onder toezicht van de jeugdrechter stonden – terug naar de jeugdrechtbank. We hebben vaak meteen een oordeel klaar over deze jongeren, maar vaak heeft dit te maken met de situatie waarin ze zijn opgegroeid en hoe ze zijn opgevoed. Een interessante reeks om te bekijken. Ontdek de verhalen van Shani, Mathias, Levy, Raia, Haytham, Sydney en Jochem.
Jeugdrechtbank en opvoeding
Het is een hardnekkig cliché. Wie bij de jeugdrechter terechtkomt, zal wel iets mispeuterd hebben. Toch heeft de grote meerderheid van de kinderen en jongeren, die voor een jeugdrechter moeten verschijnen, niets verkeerd gedaan. Ze hebben de pech dat ze in een verontrustende opvoedingssituatie opgroeien, waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben of ronduit gevaar lopen. Slechts een minderheid heeft feiten gepleegd.
Mijn jeugdrechter (van Phara de Aguirre)
In de reeks Mijn jeugdrechter keert Phara de Aguirre met jongvolwassenen, die ooit door een jeugdrechter zijn opgevolgd, terug naar de jeugdrechtbank om hun dossier in te kijken en aan hun jeugdrechter de vragen te stellen waarmee ze zijn blijven zitten. Ze gaan ook op bezoek in de instellingen waar ze verbleven hebben of bij mensen die belangrijk waren in hun jeugd. Voor de reeks mocht ook – en dat is uitzonderlijk – gefilmd worden op de zittingen waar de jeugdrechter moet beslissen over de jongeren van nu.
Deelnemers Mijn jeugdrechter (Canvas)
Vijf afleveringen, vijf jeugdrechters en zeven jonge mensen met een dossier op de jeugdrechtbank. Ontdek de verhalen van Shani, Mathias, Levy, Raia, Haytham, Sydney en Jochem. We zien daarnaast jeugdrechters Inge Claes (Turnhout), Tine Suykerbuyk (Brussel), Mieke Dossche (Gent), Herman Dams (Antwerpen) en Nicole Caluwe (Mechelen).
Shani
Shani werd als kind misbruikt door haar vader, tot de politie op een avond aan de deur stond en alle kinderen uit het gezin meenam om ze in veiligheid te brengen. De ouders werden in de gevangenis geplaatst. Shani kwam terecht bij jeugdrechter Inge Claes in Turnhout, die haar tot haar 18 jaar zou opvolgen. Phara de Aguirre neemt Shani mee naar de jeugdrechtbank, waar ze aan haar jeugdrechter de vraag kan stellen die haar al jaren bezighoudt.
Over seksueel misbruik in de familie kon je in Nederland recent kijken naar Ik was een kind.
Mathias, Levy en Raia
Mathias en Levy waren zes, hun zus Raia was twaalf toen hun moeder naar de gevangenis moest (een verhaal dat me doet denken aan het Nederlandse programma Brandmerk – kind van een gedetineerde). De drie kinderen werden door de jeugdrechter geplaatst en verhuisden van de grootstad Brussel naar huize Sint-Vincentius in het landelijke Zelem. Eén keer per jaar moesten ze terug naar Brussel voor de zitting bij jeugdrechter Tine Suykerbuyk. Intussen zijn ze alle drie aan het werk, maar ze hebben nog heel wat vragen over wat er in hun jeugd precies is gebeurd. Phara de Aguirre brengt hen terug bij hun jeugdrechter.
Haytham
Haytham is 14 wanneer hij omwille van feiten die hij gepleegd heeft bij de jeugdrechter in Gent terecht komt. Wanneer hij voor de derde keer feiten pleegt, plaatst jeugdrechter Mieke Dossche hem in de gesloten gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg. Feiten zal hij niet meer plegen daarna, maar hij blijft tot zijn 18 onder toezicht van de jeugdrechter. Phara de Aguirre neemt Haytham terug mee naar de jeugdrechtbank. Daar vertelt hij zijn jeugdrechter wat de echte redenen waren voor zijn rebelse jeugd.
Sydney
Sydney was een lastige puber die de echtscheiding van haar ouders niet had verteerd. Wanneer ze zelfmoord probeert te plegen, komt ze voor de eerste keer bij de jeugdrechter in Antwerpen terecht. Ook in de jaren die volgen blijft ze rebelleren. Tot drie keer toe plaatst jeugdrechter Herman Dams haar in de gesloten gemeenschapsinstelling in Beernem. Sydney wil van haar jeugdrechter weten waarom zij zo zwaar werd aangepakt.
Jochem
Jochem woont met zijn alleenstaande moeder in Mechelen. Zijn vader heeft hij nooit gekend. De relatie tussen moeder en zoon is moeilijk en wanneer hij twaalf is, komt Jochem bij jeugdrechter Nicole Caluwé in Mechelen terecht. Jochem zal de volgende jaren in zes verschillende voorzieningen verblijven, ook in de gesloten gemeenschapsinstelling in Mol. Jochem keert met Phara de Aguirre terug naar zijn jeugdrechter om haar te vragen waarom hij niet thuis kon blijven wonen.
Mijn Jeugdrechter op Canvas gemist?
Mijn Jeugdrechter kun je sinds 26 maart 2025 wekelijks om 21.20 uur kijken op VRT Canvas en VRT MAX. Terugkijken vanuit Nederland, dat kan: Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland (terug)kijkt.
Foto uit persbericht VRT Canvas – Mijn jeugdrechter: Mathias, Levy, Raia en Tine Suykerbuyk
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
maart 31, 2025 /
Actueel