Documentaire Ik was een kind over seksueel misbruik in familie
Documentaire Ik was een kind van Anneloes van ’t Licht en Geertjan Lassche gaat over seksueel misbruik in de familie. Deze EOdoc is te zien in De 10 geboden op maandag 31 maart 2025 om 22.15 uur bij de EO op NPO 2. Het is een indringende documentaire over misbruik, ontkenning en falende systemen.
Ik deel deze documentaire tip op Twijfelmoeder, omdat seksueel misbruik ook van invloed kan zijn op je (ontbrekende) kinderwens en de twijfels.
Anneloes van ’t Licht en Geertjan Lassche
Anneloes van ’t Licht deed 25 jaar geleden aangifte van seksueel misbruik in haar familie. Maar de beschuldigden werden vrijgesproken. Nu blikt ze met betrokkenen terug in de verpletterende EO-documentaire Ik was een kind. Deze documentaire is gemaakt door filmmaker Geertjan Lassche (die je kent van Break Free). Ik was een kind is onderdeel van de documentaireserie De 10 geboden van de EO en producent Doxy. Deze docu behandelt het vijfde gebod: Eert uw vader en uw moeder.
Ik was een kind
In Ik was een kind gaat Anneloes van ’t Licht het gesprek aan met familie, behandelaars en andere betrokkenen uit haar verleden. Met hen kijkt ze in deze EO-documentaire terug op haar jeugd binnen de Gereformeerde Gemeenten, het misbruik, de falende systemen en haar (lijdens-)weg naar herstel. “Ik ben bang dat mensen wegrennen als ze zien hoe zwart mijn binnenkant werkelijk is.”
Leestip: Het hele dorp wist het
Seksueel misbruik in familie
Anneloes van ’t Licht groeide op binnen de Gereformeerde Gemeenten, een gesloten subcultuur in christelijk Nederland. Er werd geen tv gekeken. Er gold een strikte naleving van de zondagsrust. En mannen zijn het hoofd van hun gezin. Vijfentwintig jaar geleden deed Anneloes aangifte van seksueel misbruik in haar familie. Maar de beschuldigden werden vrijgesproken, ook in hoger beroep.
Extreem ongezond gezinssysteem
Als ze op 16-jarige leeftijd voor het eerst naar buiten treedt met haar verhaal en geen erkenning krijgt, loopt ze mentaal volledig vast. Een jarenlange opname in diverse psychiatrische klinieken volgt, waarvan ze maanden in een isoleercel verblijft. Vanwege een delict wordt ze onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hier wordt vastgesteld dat Anneloes van ’t Licht opgroeide in een extreem ongezond gezinssysteem.
Manipulatie, indoctrinatie en machtsmisbruik
Vijfentwintig jaar later vraagt Anneloes van ’t Licht directbetrokkenen om met haar terug te blikken op haar gekreukte leven en zoekt ze naar invulling van begrippen als liefde, loyaliteit en geborgenheid. Wanneer wordt een opvoeding in een geïsoleerde subcultuur beteugeling, manipulatie, indoctrinatie of zelfs machtsmisbruik?
Een lans breken
EOdocs hoofdredacteur Margit Balogh: “Misbruik en trauma’s binnen dogmatische contexten zijn ingewikkeld, juist omdat deze gemeenschappen zo gesloten zijn over seksualiteit en liefde. Anneloes wil meewerken aan de documentaire en met dit verhaal hoopt zij, en wij als omroep, een lans te breken voor alle vrouwen die binnen religieuze kringen en andere gesloten gemeenschappen misbruikt zijn of onderdrukt worden.”
Ik was een kind gemist
Ik was een kind maakt deel uit van de 10 geboden-reeks, een coproductie van EO en DOXY, en behandelt het vijfde gebod Eert uw vader en uw moeder. Heb je de documentaire Ik was een kind gemist over seksueel misbruik in de familie, ontkenning en het falende systeem? Je kijkt ‘m terug bij NPO Start. Wil je dit vanuit België of een ander land (dan Nederland) doen, gebruik dan een VPN. Hier de uitleg over kijken buiten Nederland. Ook interessant om daar terug te kijken naar Dit is de kwestie.
Foto EO
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
maart 31, 2025 /
Actueel