Lig jij wakker van je kinderwens twijfels?

Lig jij wakker van je kinderwens twijfels? Het is de derde vraag uit de reeks met vragen, die in 2025 centraal staan op Twijfelmoeder (en de bijbehorende socials). Een vraag waarop ik hoop dat je ‘nee’ zegt, maar waarvan ik weet dat je niet alleen bent als je ‘ja’ zegt. Ook ik heb gedurende mijn twijfelperiode menigmaal wakker gelegen van mijn kinderwens twijfels. En dan niet alleen over het dilemma zelf, maar alles wat er omheen gebeurde. 

’s Nachts piekeren over kinderwens

Wakker liggen van twijfels over je kinderwens kun je als vervelend of zelfs stressvol ervaren. Misschien ben je er helemaal klaar mee en verlang je daardoor nog meer naar een keuze. Maar weet ook dat het niet gek is. Het is normaal om zulke belangrijke beslissingen moeilijk te vinden. Wees dus mild voor jezelf als je er ’s nachts over piekert. 

Heb jij je al ingeschreven voor de Twijfelmoeder-nieuwsbrief? (Verwacht geen ellelange mailtjes, maar gewoon een handig overzicht met relevante berichten.) 

Waarom lig je ’s nachts wakker?

Dat je er ’s nachts van wakker ligt, is ook niet zo gek. Dan lig je namelijk stil – zonder afleiding – in bed. Overdag ben je vaak druk met werk, sociale interacties of andere activiteiten. ’s Nachts is het stil. Dat geeft ruimte aan gedachten om naar de oppervlakte te komen. Je brein blijft actief, zelfs als je lichaam probeert te rusten. In de stilte kunnen onopgeloste zorgen of emoties meer aandacht krijgen. En omdat je – in tegenstelling tot overdag – geen echte taak of doel hebt, gaat je brein dus sneller naar zorgen of to do-lijstjes. Als je veel stress hebt van de keuze voor wel of geen kinderen, dan kan dit ook zo zijn invloed hebben op je nachtrust. Stress verhoogt cortisol wat de slaap verstoort en piekeren kan aanwakkeren. 

Behoefte aan een gesprek met een (ervarings)deskundige; maak meteen een afspraak

Heel wat nachten wakker geleden

Zelf heb ik ook heel wat nachten wakker gelegen. Niet zo zeer over dat ik een keuze moest maken, maar meer door de bemoeizucht die ik heb ervaren. Dat kon bij mij verschillende kanten op. Of ik was helemaal opgefokt van een discussie die ik maar weer eens had gehad over wel of geen kinderen krijgen. Of ik ging piekeren over het feit of mijn relatie zou standhouden als ik kinderloos zou willen blijven. En als ik een kraambezoekje had gebracht, waarbij ik weer erg onhandig was, zat ik daar heel erg mee in mijn hoofd. Ach en nu – twee kids later – lig ik nog steeds vaak wakker. Ik slaap sinds hun komst zo licht. Maar dat lijkt echt zo’n ding voor moeders te zijn. 

Piekeren verminderen

Ik heb aan ChatGPT gevraagd wat je kan doen om het nachtelijk piekeren te verminderen. Die kwam met vier tips. Doe er je voordeel mee:

  • Maak overdag tijd om te piekeren. Plan 10-15 minuten in om je zorgen op te schrijven.
  • Ontspanningstechnieken. Probeer ademhalingsoefeningen, meditatie of progressieve spierontspanning.
  • Rustgevende routines. Vermijd schermen en creëer een kalmerende bedtijdroutine.
  • Sta op als je blijft piekeren. Ga even uit bed en doe iets rustigs, zoals lezen, totdat je weer slaperig wordt.

Wil je van gedachten wisselen of meer lezen over dit thema, dan ontdek je hieronder een paar suggesties. 

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 3, 2025 /