De grote boodschap (VRT 1): Karine Claassen over onze darmen
Karine Claassen – die je kent van het programma Waarom Wachten – is vanaf vandaag (woensdag 13 november) wekelijks om 20.40 uur op VRT1 en VRT MAX te zien met het programma ‘De grote boodschap’. Dit tv-programma gaat volledig over onze spijsvertering, de gezondheid van onze darmen en onze stoelgang.
Darmproblemen
Interessant om hier meer over te ontdekken; zeker als ze problematiek ook invloed heeft op jouw kinderwenstwijfels. Maag-darmklachten kunnen veel impact op je leven hebben, waardoor de keuze voor wel of geen kindje soms een lastige is. We hebben nog wel een aantal interessante cijfers uit België.
Wist je dat…
- Maar liefst 1 op de 3 mensen maag-darmklachten heeft?
- 1 op de 200 Vlamingen lijdt aan een chronische ontstekingsaandoening in het spijsverteringsstelsel (colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn).
- Ongeveer 1 op de 100 mensen in Vlaanderen heeft coeliakie (glutenintolerantie), maar zo’n 64% van hen is niet gediagnosticeerd.
- Dikke darmkanker is een van de drie meest voorkomende kankers in België. Recent heet dokter Luc Colemont hierover het boek De grote boodschap geschreven.
- Zo’n 12.000 mensen in België dragen een stoma.
Tv-programma over onze darmen
Onze spijsvertering, de gezondheid van onze darmen en onze stoelgang: allemaal maken ze deel uit van het dagelijks leven, maar toch zijn het geen gespreksonderwerpen die we zomaar op tafel gooien. En al zeker niet als niet alles loopt zoals het moet. Nochtans heeft ons darmstelsel en alles wat erin en eruit gaat een immense impact op ons lichaam en onze geest. Daarom neemt Karine Claassen de kijker mee door de fascinerende kronkels van onze darmen. Dat doet ze samen met Michaël Sels, hoofddiëtist aan het Universitair ziekenhuis Antwerpen (UZA) en met dokter Magali Surmont, maag-darmspecialist aan het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel).
De grote boodschap
In elke aflevering van De grote boodschap leggen moedige mensen met uiteenlopende klachten hun vragen en bezorgdheden voor aan Karine en haar team. Zo hoopt Saartje dat ze haar prikkelbare darmsyndroom, dat haar leven al tien jaar lang beheerst, onder controle kan krijgen. Aerin kan al heel haar leven niet boeren en dat zorgt voor heel wat ongemakken. Sarah heeft glutenintolerantie, maar ondanks een strikt dieet blijft ze pijn hebben. Deze en nog veel meer mensen hopen dat de experten van De grote boodschap hen kunnen helpen. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen, delen ze tips of doorbreken ze mythes over de conditie van onze spijsvertering. Geen issue blijft onbesproken. Karine en de experten zorgen elke aflevering ook voor tips om thuis je spijsvertering en darmen gezond te houden. En daarmee kunnen meteen alle taboes uit het kleinste kamertje definitief de pot op.
De grote boodschap (VRT 1)
De grote boodschap: vanaf 13 november elke woensdag rond 20.40 uur op VRT 1 en vanaf 06.00 uur op VRT MAX. Bij die laatste kun je het programma ook terugkijken. Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland (terug)kijkt. Als je dan toch vanuit Nederland naar Vlaamse programma’s kunt kijken, dan vind ik op dit moment ook Menopauzia het terugkijken waard. De grote boodschap is een programma van Free kings voor VRT 1.
Nu meer over het programma De grote boodschap (VRT 1)
Magali Surmont
Magali Surmont (39) woont in Brussel met haar vriend en hun drie zoontjes. Ze werkt als gastro-enteroloog in het universitair ziekenhuis van Brussel, waar ze de multidisciplinaire Bekkenbodemkliniek aanstuurt. Magali studeerde aan de Universiteit van Gent en volgde haar specialisatie tot gastro-enteroloog aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze behaalde daarnaast het Diplôme Inter-Universitaire Proctologie médico-chirurgicale aan Université de Rennes. Naast haar werk in het ziekenhuis doet ze actief wetenschappelijk onderzoek in de domeinen van de neurogastro-enterologie en proctologie en is ze secretaris van jong VVGE (Vlaamse Vereniging voor Gastro-Enterologie) en penningmeester van BNSM (Belgian Society for Neurogastroenterology and Motility). Ze is gepassioneerd door haar job en wil mensen bewust maken van het belang van een goede stoelgang. Want hoewel iedereen het doet, heerst er nog steeds een groot taboe op het onderwerp.
‘Enorme impact op levenskwaliteit’
Magali Surmont vertelt: “Maag – darmklachten hebben een enorme impact op de levenskwaliteit, tot je emotioneel welzijn toe. Het is vaak nog taboe om over je stoelgang te praten, maar iedereen gaat naar het toilet. Net die ongemakkelijkheid of gene staat soms in de weg om een goede oplossing te vinden. Alleen door erover te spreken kunnen we het genezen! Met De grote boodschap wil ik het taboe en stigma doorbreken en mensen tips geven om te voorkomen dat ze problemen krijgen met hun maag-darmstelsel.”
Michaël Sels
Diëtist Michaël Sels (35) woont in Antwerpen met zijn echtgenoot en werkt als diëtist en innovatiemanager klinische voeding in het universitair ziekenhuis van Antwerpen (UZA). Michaël hielp als kind mee in de brasserie van zijn grootouders en volgde zijn middelbare studies aan de hotelschool Ter Groene Poorte. Nadien ging hij verder in de wetenschap van voeding en vatte zijn opleiding voeding- en dieetkunde, met later een specialisatie in oncologie en darmproblematiek, aan. Nu brengt hij deze twee werelden – lekker eten en voeding die goed is voor je lijf – samen.
Naast diëtist is Michaël ondertussen ook auteur van vier boeken en geeft hij lezingen. Hij zet de theorie steeds om in praktijk door vanuit het wetenschappelijk onderzoek en vanachter het fornuis concrete tips te geven, de supermarktsafari te ontwarren en smakelijke recepten aan te bieden. Iedereen eet en daarom vindt Michaël het belangrijk om zijn tips te delen. Volgens hem kan je al met kleine aanpassingen in je maaltijden een groot verschil maken voor je lijf. Michaël is van mening dat het aanpakken van een ongezonde levensstijl soms meer wonderen kan doen dan het voorschrijven van een pilletje.
‘Darmgezondheid zelf veel in de hand’
Michaël Sels legt uit: “Darmgezondheid is zo belangrijk. Iedereen gaat meerdere keren per week naar het toilet, iedereen eet elke dag, en die twee staan met elkaar in verbinding natuurlijk. Dus weet je eet! Want dat heeft effect op je darmgezondheid en je gehele gezondheid. Als we zien hoe weinig mensen weten hoe ons maag-darmstelsel werkt, welke voeding gezond is voor je darmen … dan ben ik blij dat we dat met De grote boodschap kunnen meegeven. Ik hoop dat we iedereen kunnen overtuigen van het belang van een goede darmgezondheid. En vooral: hoe je hier zelf mee aan de slag kan gaan, en dan is voeding natuurlijk heel belangrijk. Want qua darmgezondheid heb je zelf ontzettend veel in de hand, ik hoop dat we dat de kijker kunnen bijbrengen.” Ontdek hier de verschillende boeken die deze deskundige heeft geschreven.
Afleveringen De grote boodschap
De grote boodschap telt zes afleveringen, die iedere week op woensdag te kijken zijn via VRT1 en VRT MAX. Hier ontdek je alvast meer over de inhoud.
- In aflevering 1 van De grote boodschap komt Saartje langs bij diëtist Michaël, dokter Magali en Karine. Saartje heeft het prikkelbare darmsyndroom en dat is lastig als schoonheidsspecialiste aan huis. Flandrien Jurgen heeft dan weer last van diarree. Lotte heeft gastroparese en zit op het randje van een eetstoornis. Als laatste komt Hedwig langs. Zij moet veelvuldig en luid boeren. Dokter Steven Laureys legt uit dat mindful eten dé oplossing kan zijn voor Hedwig. Karin trekt dan weer de straat op met de Bristol stoelgangschaal om mensen bewust te maken van het belang van de consistentie en vorm van hun stoelgang.
- In de tweede aflevering van De grote boodschap gaat Amelie ten rade bij experten Michaël en Magali. Ze deed mee aan een bodybuildingwedstrijd en volgde daarvoor een streng dieet. Nu krijgt ze pijn van zodra ze iets anders eet dan rijst, tonijn of broccoli. Ook Dominique Van Malder, acteur en theatermaker, komt langs voor enkele tips. Hij heeft last van winderigheid na zijn gastric bypassoperatie (klik op de link en ontdek het programma dat hij over zijn maagverkleining heeft gemaakt). Als laatste is Nawel aan de beurt. Zij kan vaak dagenlang niet naar het toilet gaan, waardoor haar buik helemaal opgezwollen is. Een proctologisch onderzoek moet haar meer duidelijkheid bieden. Ook Karine zit nog met enkele vragen, want wat is een gezond darmmicrobioom? Hoe beïnvloedt onze levensstijl ons darmmicrobioom? Jeroen Raes, darmflorawetenschapper aan de KU Leuven, geeft antwoorden.
- We worden om de oren geslagen met reclame over pro- en prebiotica. Maar wat zijn dat nu juist en waarvoor dienen ze? Michaël geeft meer uitleg. Karine volgt vervolgens een workshop fermenteren om haar eigen natuurlijke probiotica te maken. Daarnaast ontvangen onze experten deze week weer patiënten met uiteenlopende darmklachten. Zo heeft Niels last van diarree. Darmkanker zit in de familie en dus neemt hij het zekere voor het onzekere door raad te vragen aan Magali en Michaël. Aerin kan dan weer niet boeren en hoorde via TikTok van het no burp syndroom of R-CPD. Ze hoopt dat dokter Magali een juiste diagnose kan stellen. Als laatste komt Nele langs. Zij zit in een rolstoel en dat is een aanslag op haar darmen. Met behulp van een kinesist, meer vezels en water kan ze hopelijk haar darmen het rusten opleggen.
- In de vierde aflevering van De grote boodschap ontvangt Karine Daan. Hij liep in 2013 een parasiet op en heeft sindsdien diarree. Om van zijn toilet stress af te geraken stuurt dokter Magali hem naar de psycholoog. Karin gaat vervolgens ten rade bij het tropisch instituut om meer te weten te komen over parasieten. Michaël gaat dan weer met Cecile, die kampt met diarree en constipatie, op ‘supermarktsafari’ om uitleg te geven over vezels. Ook Silke, die last heeft van een chronische fissuur, kan handig gebruiken maken van Michaëls tips. Annabet, nieuwsanker bij Karrewiet, wil stoppen met haar medicatie voor haar chronische darmaandoening colitis ulcerosa. Maar kan dat zomaar? En wat zijn de voordelen van huisdieren voor je microbioom? Je leert het allemaal in De grote boodschap.
- Alex Agnew doet mee aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Hij is onlangs vijftig geworden en kan zich daarom gratis thuis laten testen. Karin gaat dan weer ten rade bij Kevin Strubbe, een ‘etiquettespecialist’ over de do’s and dont’s op toilet. In de consultatieruimte zien de experten Sarah. Zij heeft coeliakie, oftewel glutenintolerantie. Ondanks een goed dieet spartelen haar darmen nog vaak tegen. Lisa heeft dan weer last van zuurtjes en kampt met reflux. Als laatste zien de experten Marc. Hij laat veelvuldig stinkende scheten. Dokter Magali en diëtist Michaël proberen hem te helpen.
- In de laatste aflevering van De grote boodschap zien de experten Wannes. Hij heeft het prikkelbare darmsyndroom en moet, om beter te worden, zijn levensstijl omgooien. Maries heeft dan weer last van een opgeblazen buik en moet haar pak koekjes als ontbijt opgeven. Ook Anne komt langs. Zij heeft een stoma gekregen na bestralingen tegen kanker, maar heeft het moeilijk om haar zakje te aanvaarden. Ze vindt steun bij Kelly, een lotgenoot. Karine trekt vervolgens de straat op om te kijken hoe het gesteld is met de openbare toiletten in onze steden en gemeenten.
Foto: persbericht VRT1
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
november 13, 2024 /
Actueel