Opvallende roadtrip van Axel Daeseleire in Amerika…

Axel Daeseleire heeft een opvallende roadtrip door Amerika gemaakt voor zijn tv-programma Axel in Amerika. Ik vind het altijd mooi om me in anderen te verplaatsen. Op zo’n moment is mijn gevoel meteen heel erg aanwezig (voor een ander is het toch makkelijker kiezen ofzo). Vandaar dat ik dit soort maatschappelijke programma’s ook altijd graag tip op Twijfelmoeder. Er komen zeker thema’s aan de orde die interessant zijn voor twijfelmoeders. Daarnaast zijn we natuurlijk gewoon fan van de openhartige Axel Daeseleire (over zijn kinderwens).

Axel in Amerika

Axel Daeseleire gaat op roadtrip door Amerika en komt daar tal van schokkende gebeurtenissen tegen. Hier een verslag. In de eerste aflevering zien we bijvoorbeeld hoe een vader in Texas een oorlogswapen koopt voor zijn tienjarige dochter. Maar hij duikt ook in de wereld van de paparazzi. En hij krijgt les in polygamie (en dat is echt wat anders dan wat we zagen in Samen Vreemdgaan).

Roadtrip in Amerika

Axel Daeseleire start zijn roadtrip in Amerika, meer bepaald in Austin. De hoofdstad van Texas staat symbool voor cowboys, olie en … wapens. Elke Amerikaan heeft het recht om een wapen te kopen en te bezitten en in Texas zijn er zelfs bijna geen restricties.

Wapen kopen voor je kind

Wanneer Axel op bezoek gaat bij een doorsnee Texaans gezin met meer dan 30 wapens in huis, trekt hij dan ook grote ogen: “Dit zijn wapens die ze nu gebruiken in Israël en Oekraïne.” En dat is niet alles, want ook voor onder andere de 10-jarige dochter ligt er zo’n oorlogswapen klaar: “Dit semi-automatisch wapen heb ik oorspronkelijk gekocht voor mijn dochters om mee te leren schieten.” Maar het recht op wapenbezit heeft ook een gitzwarte keerzijde: vorig jaar vielen er in Amerika meer dan 40.000 doden door gebruik of misbruik van wapens. In Uvalde schoot in 2022 een man van 18 jaar maar liefst 19 kinderen en 2 volwassenen dood in de lokale school. Axel praat er met een mama van één van de slachtoffertjes. 

Paparazzi

In de tweede aflevering van Axel in Amerika komt Axel aan in Los Angeles, de thuis van heel wat wereldsterren, maar ook de thuisbasis van vele paparazzi. Daar ontmoet hij Ricky Mendoza, de beroemdste paparazzo van LA. Al is Axel zelf niet meteen de grootste fan van paparazzi: “In 2020 was ik zwaar besmet met corona. Ik was één van de eerste Belgen die in coma werd gehouden. Ik heb er 10 dagen gelegen. Dat was emotioneel zwaar. Wat is er gebeurd? Fotografen probeerden toen binnen te komen door te doen alsof ze mijn broer waren. Gewoon voor een foto.” Maar het is niet allemaal glitter en glamour in Los Angeles. Axel spreekt er met enkele mensen in Skid Row, de ‘thuis’ van vele daklozen. Daarna reist hij door naar San Francisco, waar hij onder andere de stad verkent in een taxi, volledig bestuurd door AI. Met wisselend succes.

Polygamie

Axel Daeseleire doorkruist de staat Utah, bekend om zijn natuurpracht, nationale parken en het Mormoonse geloof. De Mormonen prediken zeer conservatieve familiewaarden en moedigen polygamie aan, hoewel polygamie officieel verboden is in Amerika. Axel ontmoet er enkele jongemannen die hun verplichte gemeenschapsdienst vervullen en les krijgen in hoe ze moeten samenleven met meerdere vrouwen. Ondertussen mogen ze geen alcohol drinken, moeten ze om 22u thuis zijn, zijn ze verplicht fris gewassen, gekamd en geschoren voor de dag te komen en mogen ze absoluut geen enkel fysiek contact hebben met vrouwen. Hun beloning voor kuisheid en geduld? Meerdere vrouwen.

Mormoonse kerk

Axel is duidelijk onder de indruk na de bijeenkomst: “Halleluja, wat was dat? Ik werd 40 jaar teruggeslingerd. Ik zat precies terug op internaat. De hypnotiserende, enigszins charismatische manier waarop de preacher sprak … Ik vond het een beetje hallucinant, moet ik zeggen.”Maar de Mormoonse Kerk kent ook een duister kantje. In 2002 was er een extremistische afsplitsing van het geloof, onder leiding van de zelfbenoemde profeet Warren Jeffs. Jeffs was getrouwd met maar liefst 79 vrouwen en kwam in opspraak voor misbruik van minderjarigen. Axel spreekt met één van zijn ex-vrouwen over de gruwelijke verhalen binnen de muren van de profeet.  Eindigen doet Axel in Monument Valley, waar hij de tradities en de gebruiken van de Navajo leert kennen.

Pedofielen wonen samen

Aflevering 4 is wat mij betreft ook een bizarre. Axel Daeseleire is aangekomen in Florida, dat gekend is om zijn vele parken en afgesloten leefgemeenschappen. In Lake Shore Village ontdekt hij een park waar mensen samenwonen die pedofiele feiten hebben gepleegd. Ze wonen hier omdat ze openbaar geregistreerd staan voor zedenfeiten met kinderen en daarom nergens in Amerika nog een woning vinden. Axel spreekt er onder andere met zedendelinquent Bill die kinderporno verspreidde op het internet: “Mijn kinderen en kleinkinderen weten wat ik gedaan heb. Als ik één van mijn kleinkinderen in zo’n filmpje zou zien, zou ik woest zijn.”

Nudistendorp

Verder dompelt hij zich onder in één van de grootste nudistendorpen en gaat hij zelf ook volledig uit de kleren. En een tussenstop in de psychic capital of the world Cassadaga mag niet ontbreken en dat pakt wel heel verrassend uit: Axel weet dankzij een medium contact te leggen met zijn overleden vader …

Einde van de wereld

In aflevering 5 van Axel in Amerika ontdekt Axel de wereld van de preppers. In heel Amerika, maar vooral in de staat Tennessee, is er een groeiende gemeenschap van mensen die zich voorbereiden op allerlei noodsituaties, natuurrampen en … het einde van de wereld. Gevoed door de recente crisissen en oorlogen schieten preppershops er ook als paddenstoelen uit de grond. Reden genoeg dus voor Axel om te kijken hoe alles in zijn werk gaat. Aan het salespraatje van één van de lokale shopowners zal het alleszins niet liggen: “Heb je ooit gehoord van zombies? Wel, in het echte leven zullen mensen die honger hebben zombies worden. Zij zullen je eten komen stelen omdat zij niet voorbereid waren.”

Van rednecks tot Amish

Daarnaast heeft Axel afgesproken met enkele rasechte maar vooral trotse rednecks. Zij zijn trouwe aanhangers van presidentskandidaat Trump en net als Trump zelf trekken ze het kiessysteem in twijfel: “Als ze steeds meer dingen van ons gaan afpakken, gaan we voor onszelf opkomen en die dingen terugpakken van de regering.” Verder gaat hij op bezoek bij de uiterst conservatieve en traditionele gemeenschap van de Amish. Zij leven sober, kleden zich zeer traditioneel en vermijden moderne technologie.

Wil je dit programma in Nederland kijken? Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland (terug)kijkt.

Foto: Persbericht Play4 (aflevering 5)

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 1, 2024 /