Docu Voorgoed verpest van Kristiaan Grauwels over impact pesten

Als je in het verleden gepest bent, dan heeft dat veel invloed op je (vertrouwen in de) toekomst. Dat je twijfelt over kinderen als je zelf een vervelende kindertijd hebt gehad, kan ik me helemaal voorstellen. Je wil niet dat een kindje hetzelfde moet doorstaan. Over die impact van pesten op een mensenleven is er nu de documentaire Voorgoed verpest. Deze is vanaf vanavond – donderdag 5 september – om 21.20 uur te kijken bij VRT Canvas en VRT MAX. Kristiaan Grauwels doet zijn verhaal.

Pesten

Pesten blijft een van de meest onderschatte maatschappelijke problemen. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op 3 jongeren tussen 10 en 12 jaar aangeven al het slachtoffer te zijn geweest van pesterijen. De langdurige gevolgen zijn vergelijkbaar met die van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, geweld en oorlogstrauma.

Kristiaan Grauwels

Kristiaan Grauwels werkt als cameraman en monteur al vele jaren mee aan reportages en documentaires voor de VRT. Achter de schermen voelt hij zich het meest op zijn gemak. Maar nu staan de schijnwerpers voor het eerst op hem gericht. Kristiaan werd begin jaren ’90 het slachtoffer van pesterijen op een internaat, maar de details herinnert hij zich niet meer. Samen met regisseur Luc Lemaître wil hij ontdekken welke grote invloed dit op zijn leven heeft gehad. Kristiaan praat met lotgenoten en experten in de hoop te begrijpen wat er is gebeurd en waarom. Zijn de wonden na dertig jaar nog te genezen of is hij voorgoed verpest?

Documentaire Voorgoed Verpest

Deze documentaire reeks over pesten telt drie afleveringen. Hieronder lees je er meer over en kun je ook doorklikken naar informatie om deze reeks terug te kijken.

Herinneringen en nieuwe confrontaties

Aflevering 1 – Kristiaan praat met zijn zus Katrien over zijn 14-jarige neef Stien, die twee jaar geleden op school werd gepest en het sindsdien erg moeilijk heeft. Het verhaal van Stien markeert het begin van Kristiaans eigen zoektocht. Begin jaren ’90 was hij op dezelfde leeftijd slachtoffer van pesterijen op een internaat, maar de details zitten verstopt achter een dikke muur.

Kristiaan vraagt zich af of het pesten echt is gebeurd en hoe erg het was. Hij wil achterhalen wat er toen is gebeurd. Zijn zoektocht begint bij de mensen die het dichtst bij hem stonden: zijn zus Katrien, zijn ouders en de therapeut die hem 30 jaar geleden heeft opgevangen. Het wordt een emotionele weg langs vervaagde herinneringen en nieuwe confrontaties.

Slachtoffer van pesterijen en uitsluiting

Aflevering 2 – Het dertig jaar oude dossier is opgedoken en de inhoud heeft een grote emotionele impact op Kristiaan. Voor de eerste keer staat zwart op wit dat hij als 14-jarige het slachtoffer is geworden van pesterijen en uitsluiting. Maar de weg naar antwoorden begint zwaar te wegen. Niet iedereen gelooft hem. 

Heeft Kristiaan de feiten onterecht als pesten ervaren, of zelfs uitgelokt? Kristiaan heeft het gevoel dat hij zich naar de buitenwereld nog steeds moet bewijzen. Dit zorgt voor een inzinking. Kan een slachtoffer zelf verantwoordelijk zijn voor het pesten? Met deze vragen wendt Kristiaan zich tot lotgenoten en experts.

Voorgoed verpest?

Aflevering 3 – Pesten heeft een grote impact gehad op het leven van Kristiaan, maar wat is er nodig om het aantal slachtoffers in de toekomst te verminderen? Kristiaan praat met lotgenoten over de eetstoornis die hij heeft ontwikkeld en bezoekt comedian William Boeva. Hoe is hij erin geslaagd om als gepest kind op latere leeftijd zo zelfzeker te worden?

In deze laatste aflevering komt de zoektocht tot een einde. Kristiaan heeft de afgelopen maanden met veel mensen gesproken. Hebben al die nieuwe inzichten hem kunnen helpen om te groeien in zijn herstel? Hoe voelt hij zich nu? En is hij voorgoed getekend?

Voorgoed verpest gemist

Voorgoed Verpest vanaf donderdag 5 september te kijken op VRT Canvas op 21.20 uur. De afleveringen zijn ook terug te kijken op VRT MAX.  Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland (terug)kijkt. Andere kijktip: Documentaire Coos en de Colafles.

Foto: VRT

Twijfel jij over je kinderwens?

september 5, 2024 /