Kinderen krijgen, omdat het moet? Twijfelmoeder op NPO Radio 1!

Vrouwen kregen de afgelopen jaren gemiddeld 1,43 kinderen. Voor het eerst overlijden er meer mensen in Nederland, dan dat er kinderen worden geboren. Als dit lang duurt, kan de bevolking in ‘zeer rap tempo’ krimpen volgens politicus Pieter Omtzigt in zijn H.J. Schoo-lezing. Zijn boodschap? We moeten meer kinderen maken, want anders komt Nederland in de problemen. Als Twijfelmoeder mocht ik over dit onderwerp meepraten op de landelijke radio.

Dit Is De Dag belt!

13.15 telefoon… een onbekend nummer belt en er klinkt vaag geluid op de achtergrond. Vast weer zo’n dubieus telefoontje, denk ik tot opeens de stem van Hedaya Aviankoi over de lijn klinkt. Ze is redacteur bij het EO-programma Dit is de dag. Ze informeert naar mijn mening over de uitspraken van Pieter Omtzigt. Maar we hebben het ook over mijn twijfels en wat ik met Twijfelmoeder doe. Ik deel geanonimiseerd een aantal verhalen uit de FB-groep met haar. Omtzigt kan wel willen dat vrouwen meer kinderen willen, maar er zijn zoveel redenen dat er wordt getwijfeld. En als de knoop dan is doorgehakt moet het ook nog maar lukken. 

Twijfelmoeder live op NPO Radio 1

De redactrice vraagt of ik mijn verhaal ook live in de uitzending wil delen middels een panelgesprek met andere experts. Omdat er voor de definitieve bevestiging volgt – het is toch een liveshow – toch wat tijd verstreken gaat, krijg ik het niet geregeld om vanuit het Brabantse op tijd in Hilversum te zijn. Gelukkig is het ook mogelijk om een technicus mijn kant op te sturen, zodat ik gewoon mee kan doen om 18.30.

Stress vlak voor de uitzending

18.15 de technicus is er nog steeds niet en over een kwartier start de uitzending. De stress slaat om in lichte paniek als de technicus in mijn straat zegt te staan, maar uiteindelijk in een anders Brabants dorp blijkt te zijn. Dat betekent dat ze op de redactie snel moeten schakelen. Ik moet als de wiedeweerga een app installeren en een back-up telefoon fixen. Gelukkig is mijn man thuis en kan ik die van hem erbij pakken. Om 18.28 klik ik op de ON AIR-knop. Tijd om zenuwachtig voor het gesprek te zijn, heb ik niet gehad.

Moet overheid zich bemoeien met kinderwens?

Presentator Tijs van den Brink – dat is toch niet de minste, haha – begint aan zijn intro en kondigt mij aan ‘Patricia de Ryck, schrijfster van De twijfelmoeder’. Samen met politicoloog Simon van Teutem en sociaal-demograaf Jan Latten hebben we het over het dalende aantal kinderen dat vrouwen krijgen en wat de gevolgen daarvan zijn. De heren hebben heel wat interessante feiten paraat en ik mag het gevoel erbij duiden. Moet de overheid jonge mensen stimuleren om meer kinderen te krijgen of gaat dat te ver? Wat volgt, is een zeer interessant gesprek dat je hier terug kunt luisteren. (Bloos: ‘Goed optreden op de radio vanavond!’ ‘Je kwam goed over.’)

Van Eenzaam & onbegrepen naar expert status 

Wat een unieke gebeurtenis weer! Natuurlijk heb ik rond de lancering van De twijfelmoeder best wat media-aandacht gehad (denk: RTL Boulevard, Omroep Brabant). Vaak ging het dan over mijn persoonlijke verhaal. Nu was er ook ruimte om de kennis te delen, die ik sinds de start in 2013 heb vergaard. Twijfelmoeder is inmiddels zoveel meer dan mijn persoonlijke dagboek over de lastige periode vol eenzaamheid, huilbuien en onbegrip. Het is een plek waar informatie en persoonlijke ervaringen samenkomen, met daarbij een community voor ieder die momenteel twijfelt. 

Twijfels over kinderwens bespreekbaar maken

Mijn doel: twijfelen over je kinderwens bespreekbaar maken. Als je twijfelt, kun je daar flink onzeker over zijn. De sociale druk die vrouwen voelen om moeder te worden, mag je niet onderschatten. Met het verhaal van Omtzigt zal dat niet minder worden. Tijd dus om het tegen geluid nog breden te laten horen met een nieuwsbrief en podcast. Je kunt er meer over lezen of je hier direct inschrijven. Maximaal één keer per week volgt er dan mail.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 4, 2024 /