Steenrijk, Straatarm: deelnemers seizoen 10 tonen de verschillen

Steenrijk, Straatarm is wat mij betreft een goed programma om te kijken als je twijfelt over je kinderwens, omdat je het vermoeden hebt dat je niet beschikt over voldoende financiële middelen. Vaak hoor je ‘kinderen zijn duur’, maar dit is nu zo’n programma, waarbij je ook een beter beeld krijgt van wat je kunt doen met een bepaald budget. Soms is dat schrikbaren weinig; andere keren zijn de deelnemers aan Steenrijk, Straatarm heel creatief. Het tiende seizoen start vanavond – woensdag 4 september 2024 – om 20.30 uur bij SBS6. Je kunt de afleveringen ook terugkijken via Kijk.nl.

Deelnemers Steenrijk, Straatarm

Na de coronacrisis besluiten ondernemers Jonathan en Iris hun leven over een andere boeg te gooien en naar Curaçao te emigreren. Het stel woont in een villa met zwembad en heeft personeel in dienst. Jonathan en Iris runnen samen een succesvol life coaching-bedrijf en besteden het grootste deel van hun dag aan qualitytime met het gezin. Het ontbreekt kinderen Yosha, Eaden en Liv dan ook aan niets. Je ziet ze in de eerste aflevering als deelnemers aan Steenrijk, Straatarm seizoen 10.

Alleenstaande moeder: budget 70 euro per week

Aan de andere kant zien we in de eerste aflevering de alleenstaande moeder Lianne uit Gouda. Haar leven ziet er een stuk minder zonnig uit. Ze woont met haar 10-jarige dochter Senna in een tochtige huurflat en kampt met gezondheidsproblemen waardoor ze niet kan werken. Lianne moet rondkomen van 70 euro per week en probeert haar schamele budget aan te vullen…

Statiegeldblikjes rapen

Hoe ze dat doet? Nou, ze gaat samen met haar dochter Senna de straat op om statiegeldblikjes te verzamelen. Iets dat ik ook om me heen zie gebeuren. Laatst stond ik bij een supermarkt en dook er zomaar een dame de vuilnisbak in; daar worden de blikjes namelijk nog steeds ingegooid. Als je het dan niet zo breed hebt, heb je toch weer 0,15 cent per blikje. Zeker bij evenementen telt dat lekker aan. Voor kleine kids is het een goudmijntje heb ik ervaren tijdens carnaval. Ik zal zo’n blikje ook zeker niet laten liggen (duik er niet de vuilnisbak voor in). Maar hoe gaat dat zijn voor Steenrijk, straatarm deelnemers Jonathan, Iris en de kinderen… Je ziet het in aflevering 1.

Creatief zijn met geld

Als je een beperkt budget hebt en een kindje wilt, dan zul je ook creatief met geld en uitgaven moeten zijn. Ik heb daar eerder wel eens over geschreven. Hier wat relevante artikelen:

Pexels: – foto/fan-van-geassorteerde-eurobankbiljetten-259100/ – pexels-pixabay-259100.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

september 4, 2024 /