Handen aan de couveuse seizoen 2 (2024) met Anne-Mar Zwart

Presentatrice Anne-Mar Zwart volgt in Handen aan de couveuse seizoen 2 ouders van kinderen die veel te vroeg geboren zijn of kort na de geboorte ernstig ziek werden. Dit programma is vanaf vanavond – woensdag 25 september – wekelijks om 21.30 uur te kijken bij de EO op NPO1. Een indrukwekkend programma waarin je echt ziet wat dit met ouders doet.

Onderaan het artikel lees je meer over de deelnemers aan Handen aan de couveuse (en je ontdekt de inhoud per aflevering).

Handen aan de couveuse

Piepjes, alarmbellen, verpleegkundigen, af en toe een babygeluidje en dan weer stilte. Kenmerken van de plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt. Hoe blijf je als ouders overeind, terwijl je hele leven ineens op zijn kop staat? Waar put je hoop uit als alles onzeker is? In het tweede seizoen van het EO-programma Handen aan de couveuse volgt presentatrice Anne-Mar Zwart in zes afleveringen opnieuw ouders van kinderen die veel te vroeg geboren zijn of kort na de geboorte ernstig ziek werden. 

Afdeling neonatologie

Achter de deuren van de afdeling neonatologie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis schuilt een plek die voor de buitenwereld niet te bevatten is, totdat je er ineens middenin staat. In dit nieuwe seizoen van Handen aan de couveuse neemt Anne-Mar Zwart de kijker mee door van dichtbij te laten zien wat de kersverse ouders moeten doorstaan. Van momenten vol hoop, geluk als ouders het ziekenhuis mogen verlaten, maar ook de verdrietige momenten zoals het moment van afscheid nemen.

Veerkracht van ouders

Anne-Mar Zwart vertelt: “Ik ben ongelooflijk onder de indruk van de veerkracht van de ouders. Als je baby te vroeg geboren wordt of ernstig ziek is, leef je dagelijks met de vraag of je kindje het gaat halen. Hoe de ouders zich staande houden terwijl er geen perspectief meer lijkt te zijn, dat vind ik onvoorstelbaar krachtig.”

Premature baby’s en ouders

Op de afdeling IC Neonatologie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis staat een groot team van gepassioneerde zorgprofessionals de meest premature baby’s en hun ouders bij. Een periode die zowel medisch als emotioneel erg zwaar kan zijn. Er zijn maar weinig afdelingen in een ziekenhuis waar zoveel verschillende medisch deskundigen en andere ziekenhuismedewerkers betrokken zijn bij één patiënt. Teams zijn dag en nacht bezig met de monitoring en verzorging, kortom het in leven houden, van de prematuur geboren of ernstig zieke baby.

Hoe gaat het met baby’s uit Handen aan de couveuse?

Naast de nieuwe gezichten ziet Anne-Mar dit seizoen ook een aantal kinderen uit het eerste seizoen van Handen aan de couveuse tijdens hun bezoek aan de polikliniek. Kinderen die vroeggeboren zijn moeten vaak nog regelmatig terug naar het ziekenhuis voor controle. Zo wordt hun ontwikkeling door de jaren heen nauwlettend in de gaten gehouden. In het eerste seizoen werd Fiene na geboorte in kritieke toestand opgenomen en gereanimeerd. Nu een aantal jaar later hoort en ziet de EO-presentatrice hoe het nu met Fiene gaat tijdens haar bezoek aan de polikliniek.

Gevolgen vroeggeboorte

Anne-Mar Zwart legt uit: “Het is heel waardevol om de kinderen te blijven volgen. Sommige vroeggeboren kinderen hebben weinig complicaties na hun turbulente start. Maar bij sommige kinderen is dat een heel ander verhaal. Ik bespreek met de ouders en de artsen de gevolgen én hoe de toekomst er voor deze kinderen uit gaat zien.”

Handen aan de couveuse gemist?

Handen aan de couveuse is vanaf woensdag 25 september zes weken lang te zien om 21.30 uur bij NPO1. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus (waar het complete tweede seizoen al te vinden is). Hier kun je ook seizoen 1 terugkijken. Woon je nu niet in Nederland, dan lees je in dit uitgebreide artikel hoe terugkijken toch mogelijk is.

Meer over de inhoud van de afleveringen van Handen aan de couveuse seizoen 2. Je ontdekt zo ook meer over de deelnemers aan Handen aan de couveuse.

Klein en kwetsbaar

Aflevering 1: Op de afdeling neonatologie staat een team klaar om Cas na een spoedbevalling op de snelweg op te vangen. Cas is bijna vier maanden te vroeg geboren en weegt slechts 800 gram. Het team zet alles op alles om Cas en zijn ouders zo goed mogelijk door de eerste spannende uren op de afdeling te begeleiden. 

Op de afdeling verloskunde ligt Sjanneke, die bevalt van dochter Sanne. Tijdens de 20 wekenecho is gebleken dat Sanne een gat in haar middenrif heeft. Haar darmen, milt en linkerlong zijn in de borstkas terechtgekomen. Het eerste halfuur na haar geboorte is cruciaal. 

En Anne-Mar ziet Fiene van 1,5 jaar terug op de poli, met haar ouders Emma en Klaas. In een eerder seizoen zagen we hoe zij in kritieke toestand werd opgevangen. Hoe gaat het nu met haar?  

Terechte zorgen

Aflevering 2: Cas is inmiddels drie dagen oud. Helaas heeft de neonatoloog een infarct aan beide kanten van zijn hersenen geconstateerd. Omdat dit kan betekenen dat de situatie onverenigbaar is met Cas’ leven, wordt er een extra MRI-scan gemaakt. Cas’ ouders leven tussen hoop en vrees. 

Een helikopter van de kustwacht wordt ingezet om zo snel mogelijk Jens uit Goes op te halen. Na een voldragen zwangerschap blijkt er na de geboorte iets mis te zijn met zijn longen, waardoor hij acuut de hulp nodig heeft van een academisch ziekenhuis. Verder wordt het extra druk op de afdeling door de geboorte van een vierling. 

Anne-Mar ziet op de poli Naël van ruim twee jaar terug met zijn moeder Naomi. Aan zijn prematuriteit heeft Naël een longaandoening overgehouden, waarvoor hij onder controle staat. 

Afscheid en hoop

Aflevering 3: Elodie is na een zwangerschap van nog geen zes maanden geboren met een gewicht van slechts 785 gram. Gelukkig doet zij het erg goed. Haar ouders Anneliene en William staan er positief in. Anne-Mar gaat met de ouders in gesprek en hoort waar zij de kracht vandaan halen om overeind te blijven. 

Edith komt met een leeftijd van gecorrigeerd twee jaar terug op de poli om te laten zien hoe het met haar gaat. Tijdens de verschillende controles krijgen haar ouders Lianne en John te horen hoe zij zich ontwikkelt.

En Angela en Damian beleven een van de zwaarste momenten uit hun leven. Na zes dagen samen met hem te zijn geweest, moeten zij afscheid nemen van hun zoontje Cas. Anne-Mar zoekt hen vier maanden later op om te horen hoe het met hen gaat. 

Een spannende ingreep

Aflevering 4: Sinds vier weken ligt Dex, die vier maanden te vroeg geboren werd, op de afdeling neonatologie. Zijn ouders wijken geen dag van zijn zijde. Dex heeft een open ductus: een open verbinding tussen zijn long- en lichaamsslagader. De artsen besluiten hem te opereren; een risicovolle operatie voor een baby van amper een kilo.

Nomi wordt met oplopende zuurstofbehoefte met spoed opgenomen vanuit een ander ziekenhuis. Drie dagen geleden is zij na een zwangerschap van 38 weken geboren, maar er blijkt al snel iets mis te zijn. Cherise en Dennis voelen zich verslagen en wachten machteloos af of de medicatie zijn werk gaat doen.  

Op de poli komt Ace met zijn ouders Ashley en Thomas voor een controleafspraak. Hij is inmiddels gecorrigeerd een jaar. 

Vreugde en verdriet

Aflevering 5: Na de geslaagde operatie gaat Dex met stappen vooruit. De artsen proberen voor de vijfde keer hem van de beademing te halen. Zijn ouders verlangen naar het moment dat hij wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis dichter bij huis. 

Eline en Kevin verwachtten een jongenstweeling. Na een zwangerschap van zes maanden beviel Eline plotseling thuis in haar eentje van Ian. Terwijl een traumateam hem probeerde te redden, is Eline met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Drie dagen later wordt hun tweede zoon Noud geboren. Een heftige tijd breekt aan, waarin rouw en pril geluk naast elkaar staan.

En Anne-Mar ziet Vajèn terug. Zij werd twee jaar geleden met spoed te vroeg gehaald, terwijl haar moeder Jennifer vanwege ernstig hartfalen in coma lag. 

Déjà vu

Aflevering 6: Noud is tweeënhalve week oud en Eline en Kevin durven steeds meer zelf te doen als het op de verzorging van hun zoontje aankomt. Na een ziekenhuisperiode van drie maanden bezoekt Anne-Mar hen thuis, waar ze ook afscheid hebben genomen van zijn tweelingbroertje Ian. 

Kiëra en Yordi zijn vier maanden te vroeg ouders geworden van hun dochtertje Louèn. Kiëra en Yordi beleven de neonatologie-rollercoaster opnieuw: vier jaar geleden is hun eerste dochtertje drieënhalve maand te vroeg geboren. Louèn is vlak na de geboorte erg ziek geweest. Er is een stukje darm verwijderd waardoor zij de eerste maanden leeft met een stoma. Langzaam werken ze toe naar het moment dat deze verwijderd mag worden. Een risicovolle operatie voor zo’n jonge baby. 

Anne-Mar ziet Lotte, Peter en Dex terug op de poli. Dex is inmiddels gecorrigeerd drie maanden en heeft zijn eerste controle.   

Foto: EO/Malou van Breevoort

Twijfel jij over je kinderwens?

september 25, 2024 /