De Goudvis: met Dieter Coppens en Kevin uit Down the Road

De Goudvis is het nieuwe programma van de Vlaamse presentator Dieter Coppens. Samen met Kevin Van Den Bosch – die hij leerde kennen in zijn programma Down the Road – gaat hij op avontuur door Vlaanderen. Ze hebben zelf een bootje gemaakt, dat ze De Goudvis hebben genoemd. Het programma is vanaf vanavond – zondag 1 september 2024 – elke zondag om 19.55 uur op VRT1 en VRT MAX te kijken. Ik tip ‘m hier graag, omdat we in het programma inspirerende verhalen gaan terug zien. Gesprekken met mensen met een bijzonder verhaal. Daar kun je volgens mij altijd iets van opsteken. Of zoals Kevin zegt: “Ik wil graag mensen ontmoeten met een warm hart.”

De Goudvis

In het gloednieuwe De Goudvis gaan Kevin Van Den Bosch en Dieter Coppens samen op avontuur. De twee vrienden doorkruisen Vlaanderen met een zelfgemaakt bootje, dat ze ‘De Goudvis’ doopten. Want net zoals een goudvis schittert en opvalt tussen de andere vissen, zal hun zelfgemaakt vaartuig dat ook doen tussen de andere boten. Ze reizen zonder geld en surfen onderweg op de gastvrijheid van Vlaanderen om te eten en te slapen. In ruil leveren ze met veel plezier een wederdienst. Welke mensen komen ze onderweg tegen, en met welke verhalen komen ze weer thuis?

Zelfontworpen bootje

Kevin Van Den Bosch en Dieter Coppens ontwerpen en bouwen zelf hun bootje, en doen dat ecologisch. Ze krijgen hierbij de hulp van enkele bouwmakkers. Niet alleen gebruiken ze gerecycled materiaal, ze varen ook elektrisch en op zonnepanelen. ​Tijdens hun tocht over de Vlaamse binnenwateren vissen de twee – die elkaar leerden kennen bij Down the Road – naar gouden ontmoetingen en verhalen. Ze hopen onderweg fijne mensen te leren kennen en mooie plekjes in Vlaanderen en langs het water te ontdekken. Ze starten hun vaartocht in Menen, aan de grens met Frankrijk en varen naar het andere uiteinde van Vlaanderen: de Lommelse Sahara. Hier hopen ze na tien dagen varen op de uitkijktoren met zicht op Nederland te staan. ​

Bijzondere ontmoetingen

Onderweg belanden ze onder andere in een haakcafé in Kortijk en steekt sasmeester Wim hen een handje toe wanneer ze voor de allereerste keer door een sas moeten varen. Kevin en Dieter krijgen een slaapplek bij enkele frituuruitbaters in Ooigem die speciaal voor hen de frituur weer opendoen, en Kevin mag er zelfs de frieten bakken. In Wetteren komt het duo terecht in een woonzorgcentrum waar ze mogen overnachten en de sympathieke bewoonster Denise leren kennen. Om het personeel er te bedanken voor al die gastvrijheid, helpen ze hen ’s morgens om het ontbijt rond te brengen bij de bewoners. Die bijzondere ontmoetingen dat spreekt mij zo aan in dit programma. Ik vind namelijk dat meer mensen daar voor open moeten staan. Praten zonder (voor)oordelen. Juist zo kan de ander een beeld vormen.

Dieter Coppens & Kevin Van Den Bosch

Dieter en Kevin leerden elkaar kennen tijdens het eerste seizoen van Down the road. Nadien gingen ze samen al twee keer op liftavontuur voor De warmste week. Intussen zijn de twee goede vrienden geworden en wagen ze zich nu aan een nieuwe tocht. Kevin heeft ‘heel veel zin in avontuur’ met zijn ‘goede maat Dieter’. En Dieter Coppens duikt graag in het onbekende. “Je moet het avontuur niet altijd ver gaan zoeken om in een warm bad van spontane gastvrijheid te belanden. Het is fantastisch om met mijn vriend Kevin onverwachte ontmoetingen in Vlaanderen te mogen ervaren.”

Downsyndroom

Wat ik zo mooi vind aan Dieter Coppens, dat hij echt open staat voor anderen hun verhaal. Dat zie je natuurlijk perfect in Down the Road, waarin hij op reis gaat met jongeren die het downsyndroom hebben. Al is er ook best wat over te doen de laatste tijd. Sceptici vinden dat dit soort programma’s een verkeerd schetsen van mensen met het syndroom van Down. Tijdens mijn zwangerschap heb ik trouwens bewust voor de NIPT gekozen, waarbij je vooraf weet of een kindje het downsyndroom heeft of niet. Ik schreef toen: NIPT-test mislukt: dit zijn mijn ervaringen.

De Goudvis gemist?

Je kijkt De Goudvis vanaf zondag 1 september 2024 wekelijks om 19.55 uur bij VRT1 en VRT MAX. Dit programma van Roses are blue kun je via die weg ook in Nederland zien. Heb je geen tv-abonnement meer waar VRT1 inzit, dan kun je ook gebruik maken van een VPN Verbinding. Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland kijkt.

Foto: VRT vanuit persbericht gebruikt

Twijfel jij over je kinderwens?

september 1, 2024 /