Enquêtebureau: veel ouders hebben favoriet kind (70%!)

Het Enquêtebureau is een nieuw Vlaams tv-programma, waarin bekende Belgen het gedrag en gewoontes van Vlamingen bespreken. En natuurlijk delen ze daarbij ook geestige en vaak verrassende anekdotes en onthullingen. Ik kijk in ieder geval uit naar de eerste aflevering, want dan gaat het over het favoriete kind van ouders… Taboe om uit te spreken natuurlijk als je meerdere kids hebt, maar er zijn zeker favoriete onder de ouders.

Favoriet kind

In de eerste aflevering buigen de bekende Vlamingen zich over de vraag wie er een favoriet kind heeft. Opvallend cijfer in Vlaanderen: dat heeft twee op tien ouders. Een mooi onderwerp voor de bekende Vlamingen, waaronder verschillende ouders om over te discussiëren. Kom er maar in met die meningen: Danira Boukhriss Terkessidis, Otto-Jan Ham, Jade Mintjens, Celine Van Ouytsel en host Steven Van Herreweghe. Twee op tien klinkt als redelijk was, maar ik denkt dat het er veel meer zijn als ze eerlijker zouden zijn. Ik denk dat er ook best wat mensen op zo’n vraag een wenselijk antwoord geven.

70% ouders heeft favoriet kind

Sterker: in het verleden zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat zelfs 70% van de ouders een favoriet kind heeft. Dit lees ik op Welingelichte kringen: “Recent onderzoek dat in Journal of Family Psychology verscheen toont aan dat maar liefst 70 procent van de ouders een favoriet kind heeft. Van de moeders heeft zelfs driekwart een lievelingszoon of -dochter. Uit ander onderzoek van YouGov blijkt dat ouders dat liever niet toegeven. Maar 10 procent zei eerlijk dat er een lievelingetje was.”

Wanneer ben je favoriete kind?

Vaak is het favoriete kind, het kind dat het meeste qua karakter op de ouder lijkt. Dat matcht dan beter. Anderzijds kan het ook zijn dat ouders juist opkijken tegen het favoriete kind, omdat dat iets kan dat jezelf niet zo goed beheerst. Uit eerder aangehaalde onderzoekt, komt ook naar voren dat moeder vaker voor de oudste zoon kiest als favoriet en de vader juist voor de jongste dochter. Wist je dat ook blijkt dat het zijn van het favoriete kind ook juist druk op de schouders van de kinderen legt?

Lees ook: Jongetje of meisje? Ruim een kwart van ouders heeft voorkeur

Enquêtebureau

Nog even terug naar het Enquêtebureau. Dat is dus een tv-programma van VRT1. Je kunt vragen verwachten als: Plas je onder de douche? Heb je wel eens gespiekt op een examen? Wat is jouw favoriete frituursnack? En verkiest je wijn boven bier? Geen al te serieuze onderwerpen, maar toch kunnen we er uren over blijven discussiëren. De antwoorden van Vlaanderen op deze en nog veel meer vragen presenteert Steven Van Herreweghe in zijn nieuwe panelshow. Twee teams van drie bekende Vlamingen nemen het daarin tegen elkaar op met als doel hun kennis te testen over het gedrag en de gewoontes van de Vlaming. Ondertussen leggen de BV’s zelf hun ziel bloot in geestige en vaak verrassende anekdotes en onthullingen. Het resultaat: een panelshow die de kijker thuis een spiegel voorhoudt. Want wat is er leuker dan eens goed met onszelf te lachen? 

Enquêtebureau gemist

Enquêtebureau: vanaf 5 september elke donderdag om 20.35 uur op VRT 1 en VRT MAX. De afleveringen zijn ook terug te kijken op VRT MAX.  Ik leg hier uit hoe je Vlaamse tv in Nederland 

Foto: VRT (via persbericht) – still uit aflevering 1.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 5, 2024 /