Break Free (2024): ode aan leven overleden jonge reizigers

Wat als er geen morgen is… Heb ik dan alles uit het leven gehaald dat ik wilde? Heb ik de keuzes die ik maak vol overtuiging gemaakt? Dat gevoel blijft mij altijd bij als ik programma’s als Break Free kijk. In dit programma wordt een ode gebracht aan het leven van jonge wereldreizigers, die helaas hun avonturen zelf niet meer kunnen navertellen. Zij overleden tijdens hun laatste reis. Vanavond – donderdag 5 september – gaat seizoen 6 om 20.20 uur van start bij BNNVARA op NPO3.

Kinderwenstwijfels & reizen: GA!

Wat dat betreft, sluit dit programma natuurlijk ook aan bij sommige twijfelaars. Zij die twijfelen over hun kinderwens, omdat ze ook nog zo graag meer van de wereld willen zien. Zij die overtuigd kunnen zeggen ‘ik wil nog reizen!’ Natuurlijk kan dat ook in combinatie met kind(eren). Maar als je nog zo van je vrijheid geniet, dan is het natuurlijk ook heel mooi om op avontuur te trekken. En DOE het dan. Laat het niet bij een wens, maar trek er op uit. Als Break Free één ding laat zien, is het dat het leven te kort kan zijn om dingen uit te stellen. Daar heb je zelf geen invloed op. Of je iets doet, daar heb je zelf wel invloed op.

Terug naar Break Free seizoen 6:

Break Free

Break Free brengt een ode aan het leven van jonge wereldreizigers die helaas hun avonturen zelf niet meer kunnen navertellen. Nabestaanden treden in hun voetsporen en beleven zo de laatste reis van hun dierbare. Dankzij het materiaal dat door de reizigers destijds zelf is gemaakt neemt dit zesde seizoen de kijker meer dan ooit mee in de belevingswereld van deze jonge mensen. Wat ging er in ze om? Waar reisden ze naartoe en welke avonturen beleefden ze daar? Maak in Break Free seizoen 6 kennis met (de nabestaanden van) Gerben, Francien, Timon, Femke en Floris.

Ook interessant: Van de Wereld: jong en gestorven door drank of drugs

Gerben

De eerste aflevering vertelt het verhaal van Gerben, die in augustus 20218 is overleden. Hij is achtentwintig als hij met zijn vriendin Anouk – destijds 25 – een prachtige rondreis maakt door Midden-Amerika. Ze vieren samen de liefde en ontdekken nieuwe werelden. Met nieuwe inzichten beginnen ze hun terugreis… Op dat moment slaat in El Salvador het noodlot toe: de taxi waarin hij met zijn vriendin Anouk zat wordt op weg naar het vliegveld aangereden door een auto die op de verkeerde weghelft reed. Anouk raakt lichtgewond.

‘Zoveel in zijn leven gepropt’

Vrienden en familie van Gerben omschrijven hem als een jongen die altijd druk was, alsof hij haast had. Zijn moeder zei toen hij overleden was dat hij eigenlijk 90 is geworden met alles wat hij heeft gedaan: ‘hij heeft gewoon zoveel in zijn leven gepropt.’ Des te meer bijzonder is het voor zijn vriend Robin, die de laatste reis van Gerben herbeleeft om te ervaren hoeveel rust hij vond in Guatemala. Hij probeerde zelfs een yogaklasje! Eén van de laatste foto’s van Gerben werd gemaakt voor een vrolijke muurschildering waarop sterren en een kruis te zien zijn. Deze foto betekent veel voor de nabestaanden en is ook gebruikt op zijn rouwkaart. Lukt het Robin om deze muurschildering terug te vinden?

Francien

Francien (32) danst door het leven. Ze wordt aangetrokken door het avontuur en niets is haar te dol. In Amsterdam vindt ze vrijheid, toch wil ze meer. Op één van haar reizen komt ze zichzelf behoorlijk tegen. Maar een kat met negen levens komt bijna overal mee weg. Als ze haar thuis vindt in Costa Rica maken haar dierbaren zich niet zo’n zorgen meer. Online lees ik dat ze acht maanden zwanger was toen ze kwam te overlijden. Tijdens een zware storm is een tropische boom op haar huis beland. Ook haar ongeboren zoon Jazz is hierbij om het leven gekomen.

Timon

Timon (31) uit Joure is trouw, zacht en creatief. Tegelijkertijd kan hij ook bozig, onstuimig en wild zijn. Dat zorgt regelmatig voor conflicten met zijn dierbaren. In Nieuw-Zeeland komt hij in reine met zichzelf en besluit hij het weer goed te gaan maken met de mensen thuis. Voordat hij terugreist wil hij nog één keer een ruig avontuur beleven in de bossen op het Noordereiland. Het wordt een varkensjacht lees ik in De Telegraaf. Jagen op wilde dieren is namelijk toegestaan in Nieuw-Zeeland. Bij een val van de achterkant van de auto is hij overleden in 2020.

Femke

Femke (26) uit Bilthoven heeft alles mee: ze is mooi, slim, sportief en breed geïnteresseerd. Ze studeert cum laude af en krijgt een prachtige baan aangeboden. Ze besluit het zekere bestaan achter zich te laten en gaat reizend werken. Op zoek naar het avontuur reist ze de hele wereld over. Als ze in Azië is, gebeurt er iets onverwachts. Thuis denkt iedereen dan nog dat er niets aan de hand is. 

Floris

Floris (26) groeit op in een jongensgezin in Sint-Michielsgestel. Ondanks, of misschien wel dankzij zijn ongewone opvoeding, blijft hij altijd het positieve zien. Hij is een echte verbinder. Floris reist graag de zon achterna maar vakanties geven hem geen voldoening. Hij wordt sociaal ondernemer op Madagaskar. Dit biedt hem de beste combinatie van avontuur en werk. Op zijn motor brengt hij bezoeken aan kleine boeren op het platteland. Op één van die reizen slaat het noodlot toe.

Over Break Free

Bedenker en regisseur van ‘Break Free’ Geertjan Lassche vertelt: “Break Free is een programma dat ik graag blijf maken. Alle 31 afleveringen tot dusver gaan over jongeren die ongewone keuzes durven te maken door op avontuur te gaan. Het zijn verhalen over het leven, waarin we ook lastige thema’s bespreekbaar maken. In Break Free vertellen we het verhaal zo dat ook jonge kijkers het willen zien. Van geen enkel ander programma dat ik maak hoor ik in mijn omgeving: ‘Komt er nog een nieuw seizoen?’ Break Free heeft echt trouwe kijkers.” Het is een coproductie van BNNVARA en Mediawan Skyhigh en wordt gepresenteerd door Chris Zegers.

Meer over Break Free seizoen 5.

Break Free gemist

Break Free is vanaf 5 september om 20.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. Terugkijken kan via NPO Start en NPO plus. Woon je nu niet in Nederland, dan lees je in dit uitgebreide artikel hoe terugkijken toch mogelijk is.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 5, 2024 /