Tips om de babykamer overdag goed donker te maken

Ben jij op zoek naar tips om de babykamer overdag goed donker te maken? Wij hebben daarvoor in de loop der jaren verschillende manieren gevonden. Zowel voor thuis als voor op vakantie. In dit artikel zet ik mijn tips op een rijtje, zodat jouw kindje voortaan in een fijne, donkere kamer kan slapen.

Raamdecoratie

Standaard maken de meeste ouders de babykamer overdag goed donker met behulp van raamdecoratie. Zo hebben wij zelf verduisterende gordijnen. Deze zijn speciaal ontworpen om vrijwel al het licht buiten te houden. Let hierbij op dat ze goed aansluiten aan de zijkanten. Heb je nu gewone gordijnen, dan kun je dit aanvullen met verduisterende rolgordijnen voor extra lichtblokkering. Heb je lamellen of jaloezieën, dan doe je die helemaal dicht. Maakt dit het niet donker genoeg, voeg dan verduisterende gordijnen toe. 

Zonneschermen

Bij mijn ouders thuis had ik vroeger rolluiken. Ideaal om een kamer te verduisteren, maar tegenwoordig zie je dat niet meer zo veel. Daarnaast gingen de rolluiken bij ons altijd dicht als de zon er te fel op scheen. Dat doen we tegenwoordig met onze zonneschermen. Nu gaan die ’s avonds natuurlijk niet naar beneden, omdat het zonnetje dan onder is. Maar wij laten ze op de kamer van onze jongste dan toch zakken. Op die manier heb je een extra bescherming tegen de felle ochtendzon. Bij ons helpt dit echt.  

Slapen met deur dicht

Daarnaast sluiten wij ook altijd de deur van de slaapkamer. Doe je dat niet, dan komt er toch altijd wel wat licht naar binnen. En hoe weinig het ook is; het kan al voldoende zijn voor jouw kindje om niet te gaan slapen of juist vroeg wakker te worden. Ik ga ook niet tussentijds kijken bij mijn kindje; daarvoor gebruik ik gewoon de babyfoon. Daarop kan ik ook zien hoe warm het is. Krijg jij de kamer niet goed donker, omdat er licht onder de deur door blijft schijnen, plaats dan een tochtstrip. 

Donkere kamer

Wist je dat daarnaast de aankleding van de kamer ook verschil kan maken. Het biedt niet direct verduistering, maar donkere kleuren in het interieur helpen om een rustgevende sfeer te creëren. In een donkere kamer kun je ontspannen slapen. 

Donkere kamer op vakantie

Als je kindje thuis gewend is aan een donkere kamer, dan wil het slapen op vakantie nog wel eens voor uitdagingen zorgen. Daar hebben wij ook onze oplossing voor gevonden. Wij hebben standaard een rolletje schilderstape bij ons. Gordijnen in vakantiewoningen sluiten vaak niet zo lekker af; met wat tape plakken we ze dan vast. Als we vertrekken, verwijderen we dit weer eenvoudig. Wat wij zelf nog niet hebben getest, maar wel al verschillende keren hebben gezien, is dat gezinnen de ramen bekleden met aluminiumfolie. Je zou ook kunnen kiezen voor tijdelijke raamfolie of karton voor de ruit. 

Foto: Pexels – /nl-nl/foto/iemand-persoon-hand-met-de-hand-4049284/ – pexels-gianni-orefice-2269518-4049284.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

september 18, 2024 /