Wie zorgt er dan voor mij later…

Wie zorgt er dan voor mij later? Het was een reactie van een ongewenst kinderloze vrouw op mijn berichtje over Tieners tegen Kwalen op de Twijfelmoeder TikTok. Ik had het hierin over bewust kinderlozen die vaak te horen krijgen dat ze later dan alleen en eenzaam overblijven, omdat ze geen kinderen hebben. Onzin natuurlijk, want er zijn ook genoeg ouders die op hun oude dag hun kinderen amper of zelfs niet zien. En als kinderloze kun je in de loop er jaren natuurlijk ook een netwerk opbouwen met mensen, waar je op terug kunt vallen. 

Zorg

Toch triggerde de opmerking ‘wie zorgt er dan voor mij later’ me wel. Er zijn tenslotte veel mogelijkheden in deze tijd. Je hebt diverse woonvormen waarin ouderen echt samen even. Die kun je in niets vergelijken met het bejaardenhuis van vroeger. Die ongezellige plek die je misschien nog kent uit de tijd dat je er naar je (over)grootouders op bezoek ging. Zelfs op de plekken waar ouderen de meeste zorg nodig hebben, is er echt oog voor hun. Kijk naar de schoonmaak zorginstelling; die medewerkers gaan niet alleen met een dweil en stofzuiger door de kamer – er is ook tijd voor een vriendelijke lach en een babbeltje. 

Kletsen

Zeker als jezelf een makkelijke prater bent, kun je zo ook kletsen, terwijl je leefomgeving wordt schoongemaakt. Ben je geen kletser van nature, dan kun je daar natuurlijk nu al mee starten met oefenen. Als je nu al bewust bent van hoe je gesprekken met anderen aanknoopt, dan wordt dat op latere leeftijd ook makkelijker. Je hebt het tenslotte dan al jaren gedaan. Het zit dan in je systeem. 

Schoonmaken

De schoonmaak in de zorg is natuurlijk geregeld, dus je hoeft je daar geen zorgen over te maken op het moment. Waar je vooraf – dus voor dat het moment daar is – wel goed over na moet denken, is wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld zolang mogelijk thuis blijven wonen en schakel je daarbij hulp in. Of vind je het juist fijner om met meer mensen om je heen te leven. Als je je daar alvast in verdiept, dan zie je wat later mogelijk bij je past. 

Later…

Daarnaast is het als kinderloze – of dat nu bewust of ongewenst is – goed om bij je netwerk stil te staan. Een kleiner netwerk maakt je kwetsbaarder. Zonder kinderen bestaat dat netwerk namelijk vaak uit leeftijdsgenoten – en die hebben op ten duur natuurlijk die zorg ook nodig… Variatie in je vriendenkring is dus van belang. Waar je nieuwe mensen ontmoet? Bijvoorbeeld in de buurt, maar ook in het verenigingsleven. Wie weet tref je daar mensen met wie het heel goed klikt. Waarvoor je net een stapje extra wil zetten – en zij voor jou. Misschien wel een jonger kinderloos iemand, die jouw angst ook snapt. Er zijn tenslotte ook steeds meer vrouwen (en mannen) die (bewust) geen kinderen krijgen. En ook het contact met jongeren kan heel verfrissend zijn.

Foto: /foto/vrouw-mevrouw-stof-verven-4239031/ – pexels-karolina-grabowska-4239031.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 27, 2024 /