Hoe veranderen je reis-opties wanneer je kinderen krijgt?

Hoe veranderen je reis-opties wanneer je kinderen krijgt? Dat is een vraag die veel reislustige twijfelaars zich stellen. Kun je er als je een kind krijgt nog wel spontaan op uit? Of is reizen met een baby echt een no-go, door alles wat je mee moet sleuren. Laat ik je gerust stellen: er is nog steeds heel veel mogelijk. Al zul je er misschien iets minder snel met je backpack op uit trekken… 

Reizen met kinderen

In de tijd dat ik twijfelde aan mijn kinderwens had ik nog een wish list wat reizen betreft. Die zijn we vervolgens in die periode ook echt gaan afvinken. Eerst was er een mooie – bijna zes weken durende reis – waarbij we Hong Kong, Sydney, Nieuw-Zeeland (Noord & Zuid) en Fiji afvinkten. Iets meer dan een half jaar later volgde er een trip van vier weken door Australië. Eén ding viel me tijdens het rondreizen op: we kwamen ook gewoon gezinnen met kinderen tegen. Families die ook met een camper rondtrokken en gewoon met een baby of dreumes in de draagzak van alles bezochten. Als je je er senang bij voelt, is er veel mogelijk.

Op reis met 2 kids

Met twee kinderen (van anderhalf en zeven) hebben we afgelopen vakantie gekozen voor rust. Ruim twee weken hebben we genoten vanuit onze stacaravan op camping Scheldeoord in Baarland. Onze oudste kon de camping lekker verkennen op de fiets en er vriendjes maken. En de jongste kon in alle ruimte de wereld verder ontdekken en had ook zijn rustige thuisbasis voor de o zo nodige slaapjes. Maar als je zolang naar één plek gaat dan heb je ook echt een hoop nodig. We hebben vooraf dan ook zeker naar dakkoffers van Thule gekeken. Van dit merk hebben we al een fietsenrek. Dat werkt zo fijn, dat we dus verder hebben gekeken naar de mogelijkheden die dit merk biedt om een reis nog aangenamer te maken. Uiteindelijk lukte het toch om alles in onze grote auto te proppen, dus was het niet nodig.

Autoreis met kinderen

Toch kan zo’n dakkoffer, zoals de Thule Motion XXL, wel handig zijn voor wie met de auto op reis gaat en veel mee moet nemen. En dat heb je nu eenmaal met kinderen. Zo hadden we het campingbedje en matras mee, maar natuurlijk ook de buggy en laten we ook een kinderstoel niet vergeten… En dan heb ik het ook nog niet over kleding (voor zowel warm als frisser weer) en speelgoed niet vergeten. Nu zaten we tussen de tassen. Dat is voor een rit van zo’n twee uur wel te doen, maar als je echt op autoreis met kinderen gaat, is het toch fijner als je iets comfortabeler zit. Iets dat ik in de toekomst ook wel graag zou willen doen. 2,5 week op één plek is relaxt, maar ik wil ook wel meer van de wereld zien. Dat hebben we vorig jaar – met een babytje van ruim een half jaar – gedaan door drie verschillende campings te bezoeken in drie weken thuis.

Vliegen met kind

Natuurlijk kun je er dan ook voor kiezen om te vliegen met een kind. Dat hebben we zowel met de jongste als de oudste al een aantal keer gedaan, maar dat vind ik toch minder relaxt. Als-ie in de auto begint te gillen, kun je het negeren en kijkt er niemand vreemd op. Of je stopt onderweg even bij een parkeerplaats, tankstation of zelfs speeltuintje en gaat dan weer verder. In het vliegtuig zit jij – maar ook de mensen om je heen – dat toch urenlang met het gekrijs… Daar ben ik nog steeds van aan het bijkomen. Lees maar eens: Vliegen met een baby? Mijn vakantie ervaring (ook met dreumes)

Reizen als je kinderen hebt

Twijfel je over je kinderwens, omdat je erg reislustig bent? Dan zou ik adviseren om eens op een rijtje te zetten waar je nog heen wilt en kijk eens naar wat de opties met kinderen zijn. Praat met ouders die reizen met hun kroost. Aan de hand van hun ervaringen kun je dan beter een beeld vormen. Dit thema wordt ook in mijn boek besproken. En ook in de Facebook-groep komt het onderwerp zeker terug. Daar kun je dus meer informatie vinden als je twijfelt over je keuze. Een keuze die je alleen zelf kunt maken.

Pexels – /nl-nl/foto/vrouw-mevrouw-bos-woud-9225938/ – pexels-95408657-9225938.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 19, 2024 /