De pufclub: van zwangerschapscursus tot bevalling op tv bij NPO 1

TV-programma De pufclub volgt deelnemers vanaf de zwangerschapscursus tot en met de bevalling. Je kijkt dit programma vanaf vanavond – maandag 12 augustus – tot en met zaterdag 17 augustus om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Wat mij betreft echt een kijktip voor vrouwen, waarbij de kinderwenstwijfels met zwangerschap en bevalling te maken hebben. Je krijgt nu een breed beeld.

Ik heb ook nog een persoonlijke reden om te kijken; de leuke Sabine was ook mijn pufjuf. Hier lees je mijn blogs over mijn eerste bevalling en de ervaring met een zwangerschapscursus bij Sabine.

De pufclub (NPO 1)

In de vijfdelige KRO-NCRV serie De pufclub worden toekomstige ouders vanaf de zwangerschapscursus tot en met de bevalling op de voet gevolgd door maker en interviewer Nathalie Huigsloot. Hoe bereidt ieder koppel zich voor op hun nieuwe toekomst? Lukt het ze om de geleerde lessen in praktijk te brengen? En hoe groot is de ontlading als ze het grootste life-changing moment dat er is, hebben doorstaan? In tegenstelling tot andere programma’s over de bevalling, zijn de ogen naast de vrouw ook gericht op die van de bevallingspartner.

Zwangerschap & bevalling voor ieder anders

In het persbericht dat bij dit tv-programma hoort, lees ik dat KRO-NCRV met De Pufclub wil laten zien ‘dat een zwangerschap en bevalling totaal verschillend ervaren kan worden’. Ik denk dat dat ook heel goed is. Ieder heeft namelijk zo haar eigen verhaal. En vaak horen we alleen de extremen. Mijn het-viel-best-mee bevalling is natuurlijk niet zo interessant als verhalen over dagenlang weeën of uit eindelijk toch nog een spoedkeizersnede krijgen. Mensen willen tegenwoordig toch graag de extremen horen. Dat zie je ook aan alle clickbait koppen. Op de ellende van een ander klikken we massaal. Natuurlijk zijn voor De pufclub ook heel diverse stellen gecast, maar hoe ze het uiteindelijk ervaren wisten de makers van te voren natuurlijk ook niet. Of zoals KRO-NCRV schrijft: “Deze verhalen bieden een intiem kijkje in een moment waar wij bijna allemaal mee te maken krijgen, maar niet altijd een realistisch beeld bij hebben. Dat niet iedereen de voorbereiding op eenzelfde manier aanpakt, wordt al snel duidelijk.”

Deelnemers De pufclub

In totaal staan er vijf persoonlijke verhalen centraal van De Pufclub-deelnemers. Door de ogen van de verschillende stellen en bewust-alleenstaande moeder Natalie ontdekken we wat er in de maanden voorafgaand aan de bevalling allemaal bij komt kijken. Je ontdekt voor welke keuzes ze komen te staan. Iedereen pakt dat dus ook anders aan. Hieronder lees je alvast meer over Natalie, Carmen & Joey, Aline & Anne, Vicky & Chris en Pascal & Janna.

Natalie

De kinderwens van Natalie (30) was zo groot, dat ze heeft besloten om bewust zonder partner moeder te worden. Na een intensief traject is ze zwanger van een Italiaanse zaaddonor, maar ze staat nog steeds open voor een relatie. Daarnaast wil ze zo pijnloos mogelijk bevallen en volgt daarom een cursus hypnobirthing.

Carmen & Joey

Carmen (35) is influencer. Joey (34) werkt al jaren bij een marketingbedrijf. Tijdens de verschillende cursussen gaat er een wereld voor hen open, waarbij Joey ook het respect van Carmen verdient als hij kennismaakt met de weeënsimulator.

Aline & Anne

Aline (34) en Anne (32) zijn voor de tweede keer zwanger, dit keer van een zoon. Hun eerste dochter, Teddy, kwam na zes weken te overlijden. Teddy bleek een hartafwijking te hebben en na van alles te hebben geprobeerd, bleek het meisje niet meer te redden. Ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, blijven Anne en Aline positief en hopen ze door hun verhaal te delen meer openheid te creëren voor ouders die ook rouwen rondom de geboorte van hun kind. Zij volgen een privécursus op maat die focust op de angst en verwachtingen bij het krijgen van een kind na het verlies van een baby.

Vicky & Chris

Vicky en Chris (beiden 28 jaar) hebben gekozen voor een cursus die zich richt op de partner. Chris is namelijk bang dat hij zal gaan flauwvallen tijdens de bevalling. Hun beide families zouden, vanuit traditie, het liefst aanwezig zijn bij de bevalling. Maar Vicky en Chris houden de boot nog een beetje af, want ze twijfelen of al die gezelligheid in de kamer bevorderlijk is voor de bevalling. 

Pascal & Janna

Pascal (30) en Janna (34) bezoeken beiden verschillende cursussen ter voorbereiding op de komst van hun kind. Van een ‘handfast-huwelijk’ tot een cacaoceremonie, een zwangerschapsretraite en een bezoek aan een babyfluisteraar. Niks is te gek voor dit stel dat graag al een connectie met het kind legt voordat het ter wereld komt.

De Pufclub op tv kijken

De Pufclub is van maandag 12 t/m zaterdag 17 augustus te zien om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Het is een productie van Witte Geit in samenwerking met de omroep. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Woon je nu niet in Nederland, dan lees je in dit uitgebreide artikel hoe terugkijken toch mogelijk is.

De Pufclub & twijfelen over je kinderwens

Op Twijfelmoeder zet ik tv-programma’s, die jou kunnen helpen bij het nadenken over je (ontbrekende) kinderwens in het zonnetje. Daar hoort De Pufclub natuurlijk bij. Dit programma kan je helpen om een breder beeld te krijgen bij wat er komt kijken bij een zwangerschap en bevalling. Daarnaast zijn dit soort programma’s ook goed om te kijken met je partner; zeker als de één wel kinderen wil en de ander niet. Door naar de situatie van iemand anders te kijken, kun je soms het gesprek net wat makkelijker starten. En communiceren blijft toch ontzettend belangrijk.

Foto: KRO-NCRV (uit beeldbank bij persbericht)

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 12, 2024 /