Jongetje of meisje? Ruim een kwart van ouders heeft voorkeur

Zou jij minder twijfelen over je kinderwens als je zeker zou weten dat je een jongetje krijgt? Ik durf wel toe te geven dat dat in mijn geval zo was. Zelf ben ik altijd one-of-the-guys geweest. Het idee dat ik een meisjesmoeder zou worden, vond ik dan ook heel gek toen ik zwanger was. Toch wordt er over die voorkeur voor geslacht niet veel open gesproken; het is een taboe. En dat terwijl veel ouders echt zo hun voorkeur hebben. Made for Moments deed er onderzoek naar. 

Ouders hebben voorkeur

Uit het onderzoek van Made for Moments onder 750 respondenten blijkt dat ruim een kwart (28,4%) van de (toekomstige) ouders bij een of meerdere kinderen een sterke voorkeur had voor het geslacht van het kindje. Ruim tweederde had geluk, maar eenderde (30,5%) kreeg een kind van het geslacht dat níet de voorkeur had. Veruit de meerderheid (73,2%) hoopte op een meisje. “Mogelijk is dat toe te schrijven aan het feit dat aan het onderzoek voornamelijk vrouwen meededen”, verklaart Patricia Pauwels van Made for Moments.

Gender disappointment

Bijna drie kwart (73,7%) van degenen met een voorkeursgeslacht had die wens al bij de eerste baby, een kwart (28,2%) bij het tweede kindje en één op acht (12,2%) ook bij latere kinderen. “Gender disappointment is een term die al langer rondzingt”, aldus Patricia Pauwels. 

Koningskoppel

“Het gebeurt duidelijk het vaakst bij een eerste baby, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je heel graag een jongetje én een meisje wilt – het zogenoemde koningskoppel.” Van de groep die aangaf een voorkeur voor een geslacht te hebben, zegt dan ook bijna een kwart (22,5%) dat dit komt doordat zij nog geen kind van dit geslacht hadden. Een kleiner deel (4,2%) heeft zelf een broer of zus en wilde dat ook voor zijn of haar kinderen.

Praktische reden

Opvallend was ook de groep die een heel praktische reden had voor het hebben van een voorkeursgeslacht: zij hadden alleen voor het gewenste geslacht een leuke naam weten te bedenken (5,6%). Wat dat betreft, ben ik zelfs nog wat praktischer ingesteld dan de ondervraagden. Ik hoopte ook bij mijn tweede kindje op een jongetje. Dat leek mij wel zo praktisch met alle jongenskleren en speelgoed al in huis. 

Verdrietig, maar niet boos

Bijna een derde (30,5%) van de stellen kreeg een of meerdere kinderen die niet van het gewenste geslacht waren. Ruim vier op de tien (43,1%) is daar verdrietig over geweest. Gelukkig was de teleurstelling meestal van korte duur – in alle gevallen slechts een paar dagen (63,3%) tot een paar weken (36,7%) nadat het geslacht van hun baby bekend werd.

Open over zijn

Het kind in kwestie hoort overigens in het merendeel van de gevallen (67,7%) nooit iets over de teleurstelling. Meer dan drie op de tien respondenten (32,3%) deelt dit wel met zijn of haar kind, of is van plan om dit later te doen. Met partners wordt het daarentegen bijna altijd (96,9%) besproken. Natuurlijk hebben mijn lief en ik het er ook over gehad. En ook met vriendinnen besprak ik dit wel. Die begrepen destijds mijn voorkeur ook; vonden mij ook meer een jongensmoeder. 

Gevoelig onderwerp

Toch blijft het ook een heel gevoelig onderwerp. Het moet je tenslotte ook maar gegeven zijn om een kindje te krijgen. Enerzijds kan dit medische redenen hebben en heb je misschien zelfs (zonder succes) een heel traject doorlopen voor je kinderwens. Maar er kunnen ook nog tal van andere redenen zijn, waarom je (nog) niet voor een kindje gaat. Als je daar verdrietig over bent, dan kan het pijnlijk zijn om te lezen of horen dat iemand zo’n sterke voorkeur heeft qua geslacht. 

Oordeel niet te snel

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat het kindje gezond is – dat wil iedere ouder. Maar oordeel niet te snel als (aanstaande) ouders hun voorkeur qua geslacht benoemen. Dit kan ook voortkomen uit onzekerheid (‘ik ben geen meisje-meisje ik kan toch nooit goed voor een dochter zorgen’) of misschien zelfs sociale druk (‘als het maar een jongen wordt, dan kan hij onze familienaam voortzetten’ – ‘dan is bedrijfsopvolging verzekert’). Vaak zitten achter voorkeuren ook verhalen. Of zoals ik met Twijfelmoeder vaak zeg: achter iedere voordeur schuilt een ander verhaal. Laten we naar elkaar luisteren in plaats van ons commentaar al klaar te hebben. 

Over dit onderzoek van Made for Moments

Aan dit onderzoek van Made for Moments deden 750 respondenten mee uit Nederland en België. In totaal namen 705 vrouwen en 44 mannen deel aan het onderzoek, 1 persoon gaf geen geslacht op. Made for Moments is een webshop gespecialiseerd in onder andere babykaartjes. Ze maken gepersonaliseerde kaarten en producten om speciale levensmomenten te vieren – dat kan dus ook een trouwkaart, uitnodiging of wanddecoratie zijn.

Foto: Pexels – /nl-nl/foto/jongen-en-meisje-knipsel-stickers-1386336/ – pexels-magda-ehlers-pexels-1386336.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 29, 2024 /