De Modellenmythe: duistere kant wereld vol (jonge) modellen

De Modellenmythe – vanaf donderdag 29 augustus 2024 iedere week om 21.00 uur bij BNNVARA op NPO3 – wil ik hier op Twijfelmoeder graag met jullie delen. Het heeft misschien zo op het eerste gezicht niks te maken met twijfels over je kinderwens. Nee, voor jou misschien niet. Maar de (ex) modellen hebben te kampen met heel (ernstige) psychische klachten. Daarnaast hebben eetstoornissen – zoals anorexia – impact op de vruchtbaarheid, bij zowel vrouwen als mannen. Kortom: dit wereldje kan veel meer invloed hebben op je kinderwens, dan je misschien denkt. Voor de moeders die hier meelezen, kan het ook een eye opener zijn. Veel jonge meisjes dromen tenslotte van een modellenbestaan.

Modellen

Sinds de jaren negentig zijn supermodellen de nieuwe supersterren geworden. Met hun slanke figuren en stralende glimlachen belichamen ze perfectie in een leven vol exclusieve feesten, beroemde vrienden, champagne en rijkdom. De modellenwereld heeft een magische aantrekkingskracht op veel jongeren die deze droomwereld ambiëren. De nieuwe BNNVARA-serie De Modellenmythe laat echter zien dat deze wereld slechts voor enkelen is weggelegd.

Duistere kant internationale modellenwereld

Voor de meeste modellen schuilt er achter de glitter en glamour een keiharde realiteit. Regisseur Nadia Shah onthult in De Modellenmythe via klokkenluiders en undercoveracties de duistere kanten van de internationale modellenwereld en toont de ruwe keerzijde waarin jonge modellen vaak slechts een verdienmodel zijn. Van het moment dat ze worden gescout tot aan de catwalkshows in Milaan – of juist niet. Wat gaat er goed en wat gaat er, ondanks #MeToo, nog steeds fout? En waarom blijft het zo stil over wat er misgaat? 

Onveilige situaties

Hoewel agencies veel mooie beloftes doen aan jonge modellen, blijken deze in de praktijk slechts voor een enkeling realiteit te worden. Veel modellen eindigen in onveilige situaties. Ze worden geboekt voor feestjes van rijke mannen of moeten onverwachts naakt poseren voor shoots. Ook kampen veel (ex-) modellen met (ernstige) psychische klachten, bijvoorbeeld omdat ze jarenlang dagelijks te horen krijgen dat ze te dik zijn en moeten afvallen. De laatste jaren is er, onder meer door #metoo, al veel veranderd in de mode-industrie.

Vruchtbaarheid en eetstoornissen

Zowel de psychische klachten als de eetstoornissen, die volgen na steeds te horen dat men te dik is en moet afvallen, kunnen veel impact hebben op de kinderwens op latere leeftijd. “Extreem gewichtsverlies of psychiatrische aandoeningen (bijvoorbeeld mentale anorexia) tasten de vruchtbaarheid van de vrouw aan. Te veel sporten verstoort ook het hormonale evenwicht, wat leidt tot een verminderde vruchtbaarheid. Bij mannen kan een laag gewicht de kwantiteit en de kwaliteit van het sperma aantasten”, aldus Kinderwens.be. Die aangeeft dat in 12% van de gevallen van primaire steriliteit te wijten is aan gewichtsproblemen. Dit kan dus zoveel meer gevolgen hebben. En dan hebben we het nog niet over de (ernstige) psychische klachten, die natuurlijk ook veel impact hebben op iemands leven.

Kwetsbaar

Terug naar de documentaire: De Modellenmythe laat zien dat er nog steeds duistere kanten zijn in een wereld waar iedereen een graantje wil meepikken, over de rug van de modellen. De vaak jonge mensen worden blootgesteld aan een lange en eenzame weg naar ‘succes’, waarin weinig tot geen toezicht en ondersteuning is, aldus enkele klokkenluiders in de BNNVARA-serie. En de essentiële regelgeving ontbreekt. Het gebrek aan een vakbond in de industrie betekent dat er geen waarborgen zijn voor het mentale en fysieke welzijn van de modellen en hun veiligheid op de werkvloer. En in een wereld waarin je je uiterlijk verkoopt, is dat bijzonder kwetsbaar.

De Modellenmythe gemist?

De Modellenmythe is vanaf 29 augustus vier weken lang om 21:00 uur te kijken bij BNNVARA op NPO 3. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Woon je nu niet in Nederland, dan lees je in dit uitgebreide artikel hoe terugkijken toch mogelijk is. Ook interessant om terug te kijken: Documentaire All Inclusive Love.

Foto: BNNVARA

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 29, 2024 /