Hoe zorg je voor een socialer leven, zonder kinderen?

Je kunt er bewust voor kiezen om geen kinderen te krijgen. Maar een angst die daar voor veel mensen aan vasthangt, is dat je dan een wat eenzamer bestaan gaat leiden. Zeker als je familieleden en vrienden om je heen wel een gezin beginnen, is er immers minder tijd voor jou. Hoe kies je toch voor een sociaal leven, ook als je geen kinderen krijgt?

Huisdier als maatje

Vind je het maar wat stil in huis? Dan kun je eraan denken om een huisdier te nemen. Van een dier krijg je immers ook een heleboel liefde en aandacht. En andersom kun jij jouw liefde en aandacht aan het dier geven. Dat kan een prachtige band opleveren. Misschien is een hond wel iets voor jou. Zo’n trouw dier kan echt je beste vriend worden. Ga op zoek naar een lief ras, en haal een hond uit het asiel of bij een fokker. Je kunt het dier comfortabel vervoeren in een bench. Thuis zorg je natuurlijk ook dat alles in kannen en kruiken is voor de komst van je huisdier. Haal een mand in huis, waar de hond in kan slapen. Zorg ook voor speelgoed, want honden zijn graag in de weer. Lang stilzitten is er meestal niet bij, wat een hond in huis dus ook zo gezellig maakt. Verder heeft het dier iedere dag weer de juiste hondenbrokken nodig, zoals eukanuba hondenvoer, om gezond en sterk te blijven. En dan denk je nog aan een halsband en riem, waarmee je de hond kunt uitlaten. Dat is voor jou meteen een goede stok achter de deur om regelmatig naar buiten te gaan.

Naasten zonder kinderen

We noemen het hierboven al: als je naasten zelf kinderen krijgen, is er vaak minder tijd om af te spreken. Vriendschappen kunnen daardoor helaas al gauw verwateren. Daar ontkom je soms jammer genoeg niet aan. Maar een oplossing is om nieuwe mensen te leren kennen die ook (bewust) geen kinderen hebben. Tussen jullie is de invulling van het leven immers meer gelijk, wat meteen een band kan scheppen. Ook is het makkelijker om af te spreken, omdat er minder sprake is van een propvolle agenda. Dat niet alleen, misschien vind je het helemaal niet leuk als gesprekken steeds maar over kinderen gaan. Door vrienden te maken die zich hier, net als jij, niet mee bezighouden, ga je hiermee aan voorbij.

Kinderen van anderen

Vind je het juist wel leuk om kinderen in je leven te hebben, maar hoef je ze zelf niet? Dan kun je er actief op inzetten om met de kinderen van je naasten om te gaan. Bied bijvoorbeeld aan om vaker zelf langs te gaan bij de ander, als je merkt dat het anders moeilijk is om af te spreken. Zo zie je niet alleen je naaste, maar ook meteen de kids. En dat kan hartstikke gezellig zijn! Of jullie nu gewoon thuis wat bijkletsen of er een compleet uitje van maken, dat kan per keer natuurlijk verschillen. Je kunt ook aanbieden om eens op te passen op de kinderen van je familieleden, vrienden of buren. Daar heb je immers de tijd voor, juist als je zelf geen kids hebt. Maar dan moet je het natuurlijk wel leuk vinden: het is geen verplichting.

Sociale hobby’s

Nog een manier om meer mensen te ontmoeten? Pak sociale hobby’s en activiteiten op. Zo is het ook makkelijker om anderen te leren kennen. Ga bijvoorbeeld bij een sportclub, of dat nu de sportschool of een tennisvereniging is. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Door samen te bewegen, beleef je al direct een gezellige tijd. Ook creatieve hobby’s kun je samen met anderen doen. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een schilderclub, of ga juist samen met anderen op muziekles. Ook in een koor leer je nieuwe mensen kennen. Het is ook maar net wat er bij jou past. Natuurlijk kan het best spannend zijn, de stap zetten om je ergens bij aan te sluiten en hier voor het eerst naartoe te gaan. Maar bedenk je dat je eigenlijk niets te verliezen hebt. Als het je toch niet goed bevalt, probeer je de volgende keer gewoon iets anders uit. Zo simpel is het!

Je hoeft geen kinderen te krijgen om een sociaal leven te leiden. Je kunt je leven ook op allerlei andere manieren invullen, door nieuwe mensen te ontmoeten die beter bij jouw situatie passen. We hopen dat je inspiratie haalt uit de bovenstaande tips!

Aangeleverde foto: pexels-chevanon-1108099.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 19, 2024 /