Jongeren gebruiken minder condooms… Soa’s nemen toe!
Jongeren gebruiken minder condooms, waardoor soa’s toenemen. Daarom is BNNVARA en Spuiten en Slikken de campagne Doe niet dom, doe ‘m om gestart… Nu ben ik zelf 40 en ik vind dit echt shocking… Ik ken de slogan ‘ik vrij veilig of ik vrij niet nog’. En eerlijk is eerlijk: toen ik jong was, was ik niet alleen als de dood voor soa’s, maar ook voor een ongewenste zwangerschap. Reden dus om ook op Twijfelmoeder hier bij stil te staan. Het campagnebeeld heb ik via mijn TikTok gedeeld. De jongeren zullen nog niet op deze site loeren, maar daar zitten ze in ieder geval. Maar voor nu terug naar de cijfers!
Seks zonder condoom
Maar 49% van de jongeren die seksueel actief zijn heeft de laatste keer dat ze penetratieve seks hebben gehad een condoom gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction in opdracht van BNNVARA en Spuiten & Slikken heeft uitgevoerd onder 500 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Uit het onderzoek blijkt ook dat van de jongeren die geen condoom hebben gebruikt bij de laatste keer seks, bijna driekwart geen soa test heeft gedaan. Daarom zijn BNNVARA en Spuiten en Slikken gestart met de campagne Doe niet dom, doe ’m om.
Cijfers over onveilige seks
Slechts 19% van de seksueel actieve jongeren heeft het afgelopen jaar een soa-test gedaan. Van hen bleek een derde daadwerkelijk een soa te hebben. 8% van de jongeren denkt onterecht dat je geen soa kunt krijgen als je seks hebt zonder een condoom en voor het zingen de kerk uitgaat. 12% weet het niet zeker. Maar liefst 2 op de 5 jongeren geven aan het ongemakkelijk te vinden om condooms te kopen. Ook is het voor 14% van hen lastig om met hun sekspartner over condooms te praten. Mannen vinden dit vaker ingewikkeld dan vrouwen. 14% van de jongeren loopt liever het risico op een soa dan dat ze altijd seks hebben met een condoom.
Meer soa’s en wachtrijen voor test en medicatie
Jongeren gebruiken minder condooms, waardoor het aantal soa’s toeneemt en de wachtrijen voor testen of preventieve medicatie, zoals Prep, steeds langer worden. En hoewel de GGD en SOA Aids Nederland al jaren aan de bel trekken en hun roep om ingrijpen steeds luider wordt, blijft de overheid stil. De laatste voorlichtingscampagne over veilige seks is in 2011 stopgezet. Mensen van ‘mijn generatie’ kennen de slogan nog wel. Toen was het devies: Ik vrij veilig of ik vrij niet. Maar voor de nieuwe generatie jongeren is dit, zoals blijkt uit ons onderzoek, niet zo’n vanzelfsprekend gegeven.
Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken presentatoren Diva Brons en Roos Haarsma breken een lans voor condoomgebruik: Diva: “In onze generatie wordt er te veel gehaat op condooms terwijl het ons zo makkelijk wordt gemaakt met het aantal soorten en maten. Veilige seks hoeft niet minder leuk te zijn!” Roos: “Veel mensen weten helemaal niet dat een soa ervoor kan zorgen dat je echt heel ziek of zelfs onvruchtbaar kunt worden. Daarom is het de hoogste tijd voor deze campagne!”
Doe niet dom, doe ‘m om
De campagne vraagt aandacht voor soa’s en condoomgebruik en geeft informatie over de verschillende soorten soa’s, de risico’s ervan en hoe ze te voorkomen zijn. Daarnaast zijn er voorlichtingsvideo’s die uitleg geven over hoe je een condoom gebruikt en er fijne, veilige seks mee hebt. Ook stellen BNNVARA en Spuiten en Slikken gratis condooms beschikbaar aan tienduizenden jongeren.
Bang voor zwangerschap
Wat ik me tijdens het lezen van deze cijfers steeds weer afvraag, is of deze jongeren dan niet bang zijn voor een ongeplande zwangerschap. Gister publiceerde ik natuurlijk nog een interview met een vrouw die per ongeluk zwanger werd. Zij was 41, maar op jonge leeftijd is het natuurlijk nog heftiger. We kennen de tienermoeder verhalen bijvoorbeeld uit Vier Handen Op Eén Buik. Zijn jonge meiden (en jongens) niet meer bang daarvoor? Denken ze anders over het afbreken van een ongewenste zwangerschap of zien ze het – door tienermoeders die op TikTok hun verhaal delen – ook gewoon zitten? Daar zou ik wel eens meer over willen weten…
Foto: BNNVARA
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
augustus 29, 2024 /
Onderzocht