Documentaire Dorp zonder School over basisschool De Driehoek

Twijfels over je kinderwens kunnen ook te maken hebben met de omgeving waar je (nu) woont. Vragen als ‘is de stad wel geschikt om kinderen in op te voeden’, komen dan al snel voorbij. Een natuurlijke omgeving wordt dan vaak als een droom benoemd. Maar er zijn er ook die twijfelen, omdat ze de stad niet zouden kunnen missen. Daarom wil ik jullie wijzen op de documentaire Dorp zonder school, die vandaag – donderdag 29 augustus 2024 – om 22.10 uur te kijken is bij BNNVARA op NPO2. In het dorp zijn er namelijk ook uitdagingen voor jonge gezinnen. Die plaatst hoeft helemaal niet zo bepalend te zijn in de twijfels rond jouw (ontbrekende) kinderwens.

Basisschool Griendtsveen

Griendtsveen, een pittoresk dorpje in de Peel op de grens tussen Limburg en Brabant, dreigt haar basisschool De Driehoek te verliezen. De school, die al jaren het kloppend hart is van het dorp, staat op het punt haar deuren te moeten sluiten omdat – zo zegt de koepelorganisatie – het leerlingenaantal te laag is om kwalitatief goed onderwijs te bieden. Maar de bewoners van Griendtsveen weten beter; dit gaat alleen maar om rendement, en – zoals altijd – over geld. Als de plannen doorgaan, verdwijnt de zoveelste basisvoorziening uit het dorp en zullen jonge gezinnen wegtrekken.

Documentaire Dorp zonder school

Zover laat Griendtsveen het niet komen. Leraren en ouders zijn vastbesloten om hun school te behouden, desnoods door zelf het schoolbestuur te vormen. De strijd voor de school brengt de bewoners dichter bij elkaar en laat de kracht van een hechte gemeenschap zien. Dit wordt in beeld gebracht in de documentaire Dorp zonder school.

Meester Robert

Meester Robert, een van de drie leerkrachten van De Driehoek, fietst iedere dag 20 kilometer heen- en terug vanuit Helmond naar de school. Met zijn 21 jaar ervaring ziet hij de waarde van kleinschalig onderwijs, hij heeft kinderen zien opgroeien en ontwikkelen. Ook meester Robert is bereid er alles aan te doen om De Driehoek te behouden voor sanering.

Kleine basisscholen vs grote kinderopvangcentra

De documentaire volgt de pogingen van ouders, bewoners, leraren en bestuurders om de school, die met haar 42 leerlingen nog net aan de wet voldoet, open te houden. Volgens hen is de situatie in Griendtsveen een voorbeeld van een grotere trend in Nederland: het sluiten van kleine basisscholen in het voordeel van grote kinderopvangcentra. Op deze grote scholen, waar kinderen van vroeg tot laat worden opgevangen, is minder ruimte voor persoonlijke benadering. Dat in tegenstelling tot De Driehoek. Daar gaan leerlingen op peelsafari met meester Robert. Of is er steun van klasgenoten en leerkrachten wanneer er verdriet is bij een van de leerlingen.

Terug naar Griendtsveen

Terug naar Griendtsveen, de titelsong van de documentaire, is gecomponeerd en gezongen door Jack Poels, voorman van de bekende band Rowwen Hèze. Jack woont in het dorpje America, zo’n tien kilometer verder dan Griendtsveen. In dat kleine Limburgse dorp is wel nog een basisschool en een supermarkt.  De kans bestaat dat kinderen uit Griendtsveen straks naar de basisschool in America moeten gaan, wat de betrokkenheid van Jack extra groot maakt. Het nummer is te beluisteren op Spotify. En als je daar dan toch bent, volg dan even de Twijfelmoeder podcast.

Dorp zonder school gemist?

 Dorp zonder school is een liefdevolle documentaire die laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Je kijkt ‘m op donderdag 29 augustus om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 2. Heb je deze 2Doc gemist, dan is er nog geen probleem. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Woon je nu niet in Nederland, dan lees je in dit uitgebreide artikel hoe terugkijken toch mogelijk is. Ook interessant: Tieners tegen kwalen.

Twijfel jij over omgeving?

Twijfel jij over je kinderwens, omdat je het gevoel hebt dat de omgeving waar je nu woont niet kindvriendelijk is. Of vind je het juist lastig omdat het schoolsysteem steeds onpersoonlijker lijkt te worden door van die grote kindcentra? Dan is het interessant om bij de Facebook-groep te komen.

Foto: BNNVARA/CoBO

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 29, 2024 /