Au pair in plaats van kinderopvang en BSO?
Nederlandse gezinnen kiezen steeds vaker voor een au pair blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zo las ik een tijdje geleden in het nieuws. Steeds meer ouders zouden hier voor kiezen, omdat – met name in de Randstad en andere grote steden – steeds vaker sprake is van lange wachtlijsten in de kinderopvang. Nu hebben we zelf een hele fijne kinderopvang en BSO voor onze jongens, maar ik moet toch toegeven dat ik al vaker over een au pair heb nagedacht.
Au pair duur?
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik denk aan au pairs dan schiet vrijwel meteen door mijn hoofd ‘dat is toch veel te duur en alleen maar weggelegd voor de rich and famous‘. Enerzijds klopt dat natuurlijk wel een beetje, omdat je huis er groot genoeg voor moet zijn. Zo’n au pair heeft tenslotte wel haar eigen plek nodig. Maar wat opvang betreft, blijkt het best mee te vallen. Gemiddeld kost een au pair tussen de 600 en 800 euro per maand lees ik in het artikel van de NOS (die navraag hebben gedaan bij een groot aantal erkende au-pairbureaus in Nederland). Duur? Dat vind ik best meevallen. Zeker als je meerdere kinderen hebt, dan ben je ook aan kinderopvang en de BSO toch flinke bedragen kwijt (zeker als je niet zoveel kinderopvangtoeslag krijgt).
Eerder schreef ik: Baby 4,5e dag naar opvang – moet ik mezelf nu schuldig voelen?
Werkzaamheden au pair
Een au pair dient wel aan verschillende regels te voldoen. Au pairs van buiten Europa mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en dienen ongetrouwd en kinderloos te zijn. Als je iemand hebt gevonden – bijvoorbeeld via een bureau – dan wordt er vanuit die partij ook opgelet dat je als gezin geen misbruik maakt van je au pair. Je moet het namelijk niet zien als een fulltime oppas. Een au pair heeft wettelijk recht op twee dagen vrij en mag niet meer dan dertig uur per week op de kinderen passen. Zover ik begrijp zijn er niet echt regels over wanneer die uren worden ingezet; daarom kan een au pair heel handig zijn voor iemand die bijvoorbeeld in ploegen werkt of juist in het weekend (als de kinderopvang en bso gesloten zijn) aan de slag moet.
Nina.Care
In het artikel van de NOS werd ook Nina.Care genoemd. Bij dit gespecialiseerde bureau betaal je als gezin maar zo’n vijfhonderd euro voor een au pair, die daar 340 euro zakgeld van krijgt. De overige euro’s worden besteed aan taalcursussen en verzekeringen. Vijfhonderd euro per maand is een interessant bedrag om toch eens verder uit te zoeken of een au pair aansluit bij jouw / jullie situatie. Natuurlijk moet je het ook niet onderschatten, want iemand uit bijvoorbeeld de Filipijnen of Zuid-Afrika heeft natuurlijk een heel andere cultuur. Gebruiken en regeltjes in Nederland zijn dus nieuw voor ze.
Au pair of kinderopvang / bso?
Voordelen van een au pair vind ik dat je opvang aan huis hebt. Dat biedt flexibiliteit; niet alleen in uren, maar zeker ook in afspraakjes met klasgenootjes. Nu klaagt mijn zoon wel eens dat hij naar de bso moet, terwijl hij wil afspreken met zijn vrienden. En juist het spelen samen met andere kinderen vind ik aan de kinderopvang juist weer het voordeel. Anders blijft het jonge kind toch alleen met de au pair in de thuisomgeving. En ik zie juist bij onze zesjarige dat hij ook op de opvang al heel veel leuke contacten heeft gelegd. Daarnaast verlies je ook een stukje privacy als je ‘een vreemde’ in huis neemt. Maar anderzijds brengt een au pair ook een nieuwe cultuur met zich mee. Iets wat volgens mij ook heel leerzaam kan zijn voor kinderen. Kortom: genoeg om over na te denken.
november 16, 2023 /
Mama