Voornaam wijzigen? Via de rechtbank is het mogelijk
We lezen allemaal wel eens namen, waarvan je denkt ‘hoe hebben ouders die voornaam kunnen bedenken, daar kan hun zoon of dochter op latere leeftijd toch nooit blij mee zijn?’. En als je dan zelf een kindje verwacht dan kun je flink was discussies hebben met je partner over mogelijke voornamen. Maar maken we het eigenlijk niet te zwaar? Wist je namelijk dat het mogelijk is om je voornaam te wijzigen? Via de rechtbank is dat mogelijk.
Voornaam wijzigen
Je kunt jouw voornaam – of bijvoorbeeld die van je kind(eren) – laten wijzigen via de rechtbank in je regio. Het indienen van zo’n wijzigingsverzoek dient te gebeuren door een advocaat. Bij het woord advocaat denk ik meteen aan torenhoge rekeningen. Toch valt dat mee, je kunt redelijk goedkoop je voornaam veranderen. En zeg nu zelf als je doodongelukkig bent met je naam, omdat je er mee wordt gepest of een slechte herinnering aan hebt, dan heb je hiervoor ook wel wat over.
Kosten voornaam veranderen
Als Nederlanders zijn we natuurlijk nieuwsgierig naar wat dat dan kost. Als je kijkt naar een gespecialiseerd advocatenkantoor dan moet je rekening houden met een bedrag van zo’n 699,- euro inclusief BTW. Dat bedrag bestaat uit 361 euro voor de hulp bij het aanvragen van de naamswijziging (je moet dit namelijk wel echt kunnen motiveren), 304 euro voor de rechtbank aan griffierechten en dan nog 34 euro voor de benodigde uittreksels. Die kosten variëren per gemeente. In uitzonderlijke gevallen – bij een laag inkomen én aantoonbare (ernstige) hinder van de voornaam – kan het voordeliger. Dat is een vrij lastig proces waar ervaren advocaten, zoals van Skáp Advocatuur, je meer over kunnen vertellen.
Wanneer voornaam wijzigen
Nu denk je misschien ‘wat overdreven’, maar er zijn tal van voorbeelden te vinden – misschien zelfs in je eigen omgeving – waarbij mensen echt verschrikkelijk ongelukkig worden van hun voornaam. Zo keek ik eind vorig jaar naar de Ik Vertrek-aflevering met de familie Mensing. Zoontje Aras vertelde aan zijn klasgenoten uit Nederland dat hij voortaan als Dylan door het leven gaat. Zijn biologische vader – die deze naam had bedacht – ontvoerde hem op jonge leeftijd naar Turkije. Hij wil niet meer aan die tijd en de man worden herinnerd, dus koos hij – er met hulp van zijn moeder voor – om zjn voornaam te wijzigen.
Verkeerde lichaam geboren
Maar denk ook aan mannen en vrouwen die in het verkeerde lichaam geboren zijn. Toevallig deelde gister nog een moeder uit haar netwerk dat ze twee zoons heeft. Haar dochter heeft zich namelijk altijd een jongen gevoeld en zit nu ook in de medische transitie. Niet meer dan normaal dat je dan je voornaam wil veranderen toch? En dit is echt niet de enige transgender in mijn netwerk. Omdat er steeds meer aandacht voor is, durven ook steeds meer mannen en vrouwen toe te geven dat ze eigenlijk geboren zijn in het verkeerde lichaam.
Gekke voornaam
Bij het wijzigen van een voornaam denk je misschien meteen aan namen als Covid Rose (een naam die een koppel in de Filipijnen aan hun baby gaf). En nee niet alleen in het buitenland maken ze zulke vreemde keuzes ook in Nederland staan er namen geregistreerd als Adolfine, Golden-Prince, Guy-Porsche, Jay-Z, She-Cutie, Survival-Lee en Tietje-Trijntje. Ja, dan kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment denkt: doe mij maar iets anders…
Minder snel gevonden worden
Aan de andere kant vraag ik me ook af of er in de toekomst meer naamswijzigingen gaan volgen, omdat er natuurlijk tal van bloggers en vloggers zijn die hun kinderen (met voor- en achternaam) al vanaf kleinsafaan in de spotlights hebben gezet. Alles is online te vinden… Zoekresultaten aanpassen is dan lastig. Maar als je je voornaam aanpast, vinden ze je natuurlijk ook minder snel online…
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
januari 27, 2021 /
Zwanger en nu