Zwanger en een traag werkende schildklier; voorzichtigheid geboden
Zwangere vrouwen met een traag werkende schildklier worden gedurende hun zwangerschap vaak behandeld met schildklierhormoon, maar recente studies suggereren dat voorzichtigheid hierbij geboden is. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ – de uitspraak die nu vaak wordt gedaan, blijkt toch niet te kloppen. Een teveel aan schildklierhormoon kan echter mogelijk dezelfde schade veroorzaken als een tekort, blijkt uit onderzoek van promovendus Tim Korevaar, verbonden aan het Erasmus MC Academic Center for Thyroid Diseases.
Een tekort aan schildklierhormoon van de moeder verhoogt het risico op zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte en pre-eclampsie. Omdat het ongeboren kind afhankelijk is van het schildklierhormoon van de moeder, kan een tekort ook leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen bij het ongeboren kind. Om dit te voorkomen proberen specialisten de schildklierhormoonspiegel bij zwangere vrouwen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap op peil te krijgen. Een teveel aan schildklierhormoon zou echter dezelfde schadelijke effecten kunnen veroorzaken als te lage waarden, ontdekte Korevaar in samenwerking met prof. Robin Peeters en prof Henning Tiemeier.
In de groep met een tekort of een teveel aan schildklierhormoon zagen de onderzoekers een gemiddeld IQ verlies van wel vier punten. Dat houdt in dat sommige kinderen geen lager IQ zullen hebben, maar dat andere kinderen juist een verlies van IQ van ruim boven de vier punten kunnen hebben. Dat zou het verschil kunnen maken tussen bijvoorbeeld een VMBO-advies en een HAVO-advies, stelt Korevaar.
Tevens zagen Korevaar en zijn collega’s dat de hersenen van kinderen van deze moeders minder grijze stof bevatten. Grijze stof wordt gezien als de motor van de hersenen. “We hebben ontdekt dat in de groep van zwangeren met te lage én te hoge schildklierhormoon concentraties het aantal kinderen met een IQ dat past bij leerproblemen (minder dan 85 punten) bijna verdubbelt.”
Naast een verminderde hersenontwikkeling bij de foetus kan een te hoge schildklierhormoon waarde mogelijk ook leiden tot een lager geboortegewicht, en bij de moeder tot een hoger risico op pre-eclampsie, in de volksmond ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd.
Voor subtiele vormen van een traag werkende schildklier tijdens de zwangerschap, ook wel bekend als een subklinische hypothyreoïdie, werd tot voor kort in de richtlijnen eenzelfde behandeling aangeraden als voor een niet werkende schildklier. Maar vanwege het risico dat er dan een teveel aan schildklierhormoon ontstaat, is de richtlijn onlangs aangepast. Jaarlijks wordt bij naar schatting vijf procent van de zwangeren een –milde- afwijking in het schildklierhormoon gevonden.
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
juni 4, 2017 /