Seks na de bevalling; borstvoeding, pijn én keizersnede
Seks na de bevalling; de één kan niet wachten, de ander heeft er echt geen zin meer in. Als je borstvoeding geeft, heeft dat zelfs invloed op de activiteit onder de lakens. Maar waar ik helemaal van schrok: er zijn gewoon vrouwen die voor een keizersnede kiezen, omdat ze zo hun seksleven van voor de zwangerschap denken te kunnen behouden. De Vrouwenkliniek van het UZ Gent heeft het allemaal in kaart gebracht.
Veel vrouwen maken zich zorgen over seks na de bevalling. Om dat beter in kaart te brengen, voerde de Vrouwenkliniek van het UZ Gent een studie uit bij 109 vrouwen. Daarbij werd gepeild naar hun algemeen seksueel functioneren, pijn bij het vrijen en kwaliteit van leven. De vrouwen werden op drie momenten bevraagd: in het derde trimester van de zwangerschap, zes weken na de bevalling en ook nog eens een half jaar na de bevalling.
Pijn bij het vrijen
Pijn bij het vrijen, wat ook wel dyspareuniescore wordt genoemd in het onderzoek, blijkt na de bevalling frequent voor te komen. Je had het misschien niet verwacht, maar het geven van borstvoeding zorgt daar mede door. Als je namelijk borstvoeding geeft, dan verandert de hormoonhuishouding. Prof. dr. Steven Weyers, diensthoofd van de Vrouwenkliniek, vertelt dat die veranderende hormoonhuishouding vaak gepaard gaat met vaginale droogheid. Dat vrijen pijn doet – zeker na een eerste bevalling ook wel primipariteit genoemd – daar kijkt, denk ik niemand van op. Zeker bij eerste bevallingen, is dat het geval. Die gaan namelijk vaak gepaard met een perineaal trauma. Dat is een ‘duur’ woord voor een knip of een scheur. Die kans is bij een eerste bevalling groter, dan bij de volgende bevallingen. Ook vermoeidheid heeft uiteraard een impact op het seksueel functioneren. Pijn bij het vrijen neemt echter sterk af vanaf zes weken na de bevalling. Alleen na een eerste bevalling, heeft de bevalling tot na zes maanden nog wel enkele invloed.
Keizersnede om goed seksleven te houden?
Heb jij al eens gehoord dat vrouwen het liefst voor een keizersnede gaan, omdat ze hun seksleven goed willen houden? Voor mij is dit nieuw, maar in het UZ Gent staan ze nergens van te kijken. Prof Weyers vertelt: “De vraag naar een preventieve keizersnede om een verzakking tegen te gaan of het seksueel functioneren te vrijwaren blijft toenemen.” Uit het onderzoek blijkt alleen dat een keizersnede helemaal niet helpt om je seksleven goed te houden. Het is zelfs zo dat vrouwen die een keizersnede ondergingen een half jaar na de bevalling slechter scoren dan vrouwen die op natuurlijke wijze zijn bevallen. Het energiepeil van dames die een keizersnede hebben gehad, ligt later. Ze zijn tevens meer vermoeid.”
Seks: zes tot acht weken na bevalling
Het onderzoek toont ook een duidelijke relatie aan tussen seksueel functioneren en levenskwaliteit. Dr. Els Elaut, seksuoloog en mede-onderzoeker: “Zes tot acht weken na de bevalling bleek meer dan zeventig procent van de vrouwen opnieuw seksueel actief. De vrouwen bij wie het seksueel functioneren dan het meest was verstoord, scoorden ook significant lager op het vlak van levenskwaliteit. Dat sterkt ons in de overtuiging dat er een duidelijke link is tussen seksueel functioneren en algemeen welbevinden.” Het seksleven in de eerste maanden na de bevalling is tot nu toe nog weinig onderzocht, terwijl vrouwen wel met vragen zitten. Met dit onderzoek wil het UZ Gent vrouwen ook geruststellen. “Het is niet ongewoon dat het seksueel functioneren verstoord is na de bevalling, maar dat is vaak slechts tijdelijk.”
Twijfel jij over je kinderwens?
- Lees mijn boek De Twijfelmoeder.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en krijg als eerste een seintje als de nieuwe interview-serie online gaat).
- In gesprek met een professional over je twijfels? Plan direct een afspraak in of mail voor mogelijkheden in avond / weekend.
- Kom bij de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (of ga naar de groep voor mannen).
juni 23, 2017 /